Здраве

1 Август 2021

credoweb bg

Инфекциите с вирусите на хепатит С и хепатит В са сред големите здравни проблеми по целия свят. По данни на Световната здравна организация (СЗО) над 240 милиона души в света са инфектирани с вируса на хепатит В (HBV) и между 130-150 милиона – с вируса на хепатит С (HCV).

Ежегодно на 28 юли отбелязваме Световния ден за борба с хепатита, като тазгодишното мото беше „Хепатитът не може да чака“. Датата не е избрана случайно – съвпада с рождения ден на д-р Барух Блумберг – американски учен, изследовател и нобелов лауреат, който открива антиген, провокиращ реакция на антитела срещу вируса на хепатит В. Откритието му води до разработването на диагностичен тест и ваксина срещу HBV.

Вирусните хепатити са една от водещите причини за смърт в световен мащаб

Ситуацията в България не се отличава от глобалната картина. По данни на фондация CDA всеки ден у нас умират 4-ма души от хепатит В и С.

Причините за високата смъртност са усложненията, породени от късната диагностика и нелекуваната инфекция, категорични са специалистите от Клиниката по гастроентерология на Военномедицинска академия (ВМА).

У нас инфекцията HBV е доказана при 3-5% (над 210 000 души) от населението на страната, а инфекцията с HCV – при 1,3% (над 80 000 души).

Вирусните хепатити са основната причина за развитие на чернодробна цироза и рак на черния дроб. Прогнозите сочат, че в периода 2015-2030 г. около 20 милиона души по света ще загинат от чернодробна цироза и рак на черния дроб, предизвикани от инфекции с HBV и HCV.

Съществува ефективно лечение срещу вирусните хепатити,

но за съжаление само 20% от всички инфектирани са диагностицирани, а едва под 5% от тях са лекувани, отчитат специалистите. Причината е скритото протичане на инфекцията, без особена клинична изява и оплаквания. Много често симптоматиката се проявява едва след развитието на цироза или на рак на черния дроб.

Насоченото изследване за вирусни хепатити е от основно значение за ранна диагностика и лечение

Клиниката по гастроентерология на ВМА е един от най-големите и водещи референтни центрове в страната за диагностика и лечeние на хронични вирусни хепатити през последните 30 години. Изградена е и Лаборатория за молекулярна диагностика на чернодробни заболявания, в която специалистите работят с най-съвременните технологии за диагностика на вирусните хепатити. 

Клиниката разполага и с най-модерната апаратура за оценка на чернодробната функция и фиброза, която не налага извършване на чернодробна биопсия.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook