Според препоръките на Световната здравна организация (СЗО) нормата за употребяването количество сол на ден не бива да превишава 5 грама. В последния доклад на Националната академия на науките в САЩ обаче се твърди, че прагът трябва да бъде намален и не бива хората да се ориентират по тази цифра. Необходимо е тя да бъде коригирана на 2,3 грама на ден.

Специалистите смятат, че хората ядат прекалено много сол и препоръчаното от СЗО количество на практика се надскача дори без да се забележи. Дори ако спазват нормата от 5 грама на ден, хората рискуват да си навредят. Според учените това количество е токсично за организма. По думите им то нанася бързи и непосредствени вреди на здравето. Под вреди учените разбират по-голям риск от сърдечносъдови заболявания, повишено кръвно налягане, увеличено натоварване върху главния мозък и бъбреците.

Авторите на доклада са на мнение, че нормата за употреба на сол трябва задължително да бъде преразгледана и горната граница не бива да превишава 2,3 грама на ден, а средното количество да е още по-малко.  

Сподели във Facebook