Здраве

6 Февруари 2021

credoweb bg

Д-р Съдъкова, диабетът се квалифицира като пандемия. Бихте ли пояснили какво точно представлява предиабетът и той обратимо състояние ли е? Знае ли се каква част от българите са засегнати от него?

Предиабетът не е заболяване, а рисков фактор за развитие на диабет тип 2 и сърдечносъдови болести в бъдеще. Той заплашва да стане пандемия поради няколко основни причини - неправилно (съвременно) хранене и последващо затлъстяване, особено в коремната област, застоял начин на живот и хроничен стрес. Има, разбира се, и други причини.

Предиабетът е обратимо състояние, ако човек редовно ходи при семейния си лекар за профилактични прегледи и навреме се открие този проблем. Лекарят може да разясни правилния начин на живот и хранене, да препоръча увеличаване на физическата активност и необходимостта от понижаване на телесното тегло. Да се предпазва от стрес по възможност.

Може да му изпише и новия продукт „Екодиаб“, който е уникална възможност да се отложи във времето появата на диабета.

По света един на всеки 13 души един е с предиабет, а всеки втори с диабет е недиагностициран. Статистиката в пълна сила е валидна и за България. Над 9% от хората по света са с диабет, а през следващите 20 г. се очаква да се удвоят.

Кое има по-голямо значение за предиабета – гените или храненето, начинът на живот?

Значение за предиабета има както наследствената предразположеност, така и начинът на живот и хранене. Дори човек да има близки роднини с диабет обаче, това не бива да се приема с фатализъм! Спазването на правилен режим на хранене и двигателна активност може да отдалечи във времето възникването на заболяване.

Кога човек да се усъмни, че има проблем с инсулина и кръвната захар? Има ли ясни симптоми, които да усетим?

Обикновено нарушенията в гликемичния контрол се откриват случайно при профилактично изследване или във връзка с друго заболяване. Оплаквания липсват. Затова е важно човек да не пропуска профилактичния преглед. Само така предиабетът може да се хване навреме.

Много хора пълнеят главно около корема, макар като цяло да не са дебели  – това има ли значение?

Абдоминалното затлъстяване е един от най-големите рискове за развитие на предиабет и диабет. Основните причини за него са нарушената пропорционалност на калориен прием и потреблението на получената енергия. Казано просто – човек яде много повече, отколкото може да изразходва като калории и двигателна активност. Влияние оказват и хормоналните промени с напредване на възрастта, изразяващи се в намаляване на тестостерона при мъжете и естрогените при жените. Известно е, че с възрастта хората по-лесно пълнеят, дори да не са променили навиците си на хранене или начина на живот. При мъжете значение има и прекомерната консумация на алкохол. Не бива да забравяме, че алкохолът е много калоричен и лесно се качват килограми.

Ясни ли са напълно рисковите фактори, които провокират предиабет? Кои хора са най-застрашени?

Рисковите фактори се припокриват с тези за захарен диабет тип 2. Застрашени са хора с: 

  • наднормено тегло или затлъстяване;
  • фамилна обремененост за захарен диабет тип 2;
  • анамнеза за гестационен диабет;
  • измервана гранично висока кръвна захар;
  • данни за дислипидемия – високи триглицериди и нисък HDL холестерол;
  • артериална хипертония и/или исхемична болест на сърцето и др.

Влияние оказват също неправилният режим на хранене и понижена физическа активност, хормонални промени във връзка с възрастта и някои заболявания като поликистозни яйчници и неалкохолна чернодробна стеатоза (омазнен черен дроб).

Твърди се, че фруктозата, особено тази от царевица, която слагат у нас в газираните напитки, много влияе за диабета. Също и fast food – Вие на какво мнение сте?

Фруктозата се абсорбира през червата чрез различни от тези на глюкозата механизми. Тя има по-бавна скорост на усвояване от организма. За разлика от глюкозата, фруктозата не стимулира значителното отделяне на инсулин. Попаднала в черния дроб, фруктозата осигурява глицерол – гръбнака на триглецеридите, като по този начин увеличава образуването на мастна тъкан. В черния дроб фруктозата може да се превръща в производни на глюкозата и да се съхранява като чернодробен гликоген, което е добре за физически активни хора, но не и за обикновения човек, който работи на бюро по цял ден! Fast foods са пържени и богати на мазнини храни като бургери, а както казахме, високото количество мазнини предполагат увеличаване на телесното тегло и развитие на предиабет и диабет.

Защо е важно предиабетът да се установи навреме? Търсят ли пациентите помощ?

Ранното установяване на предиабет е важно, както вече споменах, защото това е началото на едно по-сериозно заболяване като диабета и възвръщането на нормалното физиологично състояние на организма е много по-лесно. Все още не са настъпили болестни изменения и в други органи. Жалкото е, че това заболяване „не крещи“, както обичам да казвам на своите пациенти, но когато започне да се проявява със симптоми, вече е късно. Малка част обаче от тях разбират това, което искам да им кажа, и нерядко неглижират препоръките ми.

Как се лекува състоянието?

За повечето хора е трудно да възприемат сериозни промени в начина на хранене. Но дори и малките стъпки имат смисъл! Освен това има хранителни добавки, които помагат за подобряване на метаболизма като „Екодиаб“. Съставките - магнезий, хром и екстракт от гроздови семки, притежават полезни свойства, които спомагат за регулиране и поддържане нивата на кръвна захар в нормални граници.

Магнезият помага за нормалното протичане на метаболитните процеси, намалява чувството на умора и отпадналост, дава енергия.

Хромът е важен микроелемент, необходим за правилното действие на инсулина, който регулира не само нивата на кръвна захар, но също така участва и в метаболизма на мазнините и протеините. Недостигът на хром води до нарушен глюкозен толеранс, наднормено тегло и повишени нива на холестерол в кръвта.

Екстрактът от гроздови семки оказва влияние върху сърдечносъдовата система, като подобрява кръвообращението, укрепва кръвоносните съдове, намалява „лошия“ холестерол, понижава кръвната захар, поддържайки я в допустими стойности. Гроздовите семки имат антиоксидантно и имуностимулиращо действие.

Дозира се по 1 таблетка сутрин на гладно с чаша вода.

Налага ли се цялостна промяна в начина на живот и какви препоръки трябва да спазват хората, за да се избегне диабетът?

Промяна в начина на живот се налага, ако искаме предиабетът да не прогресира в диабет. Препоръките са много, но най-важното е в менюто ни силно да се ограничат наситените мазнини, хидрогенизираните мазнини, да се избягва пърженето, да се наблегне на зеленчуците. Да се консумират в малки количества храни, съдържащи бавни въглехидрати като ориз, хляб, прясно мляко - хлябът да е пълнозърнест, оризът – кафяв, или да се използва булгур. Може да се консумира нетлъста риба. Не трябва да се забравя и физическата активност – движение минимум 3 часа седмично според индивидуалните възможности. Да се противодейства на стреса с релаксиращи занимания и да се спи достатъчно.

Диабетиците са една от най-рисковите групи при заразяване с коронавирус. Какво бихте посъветвали хората, които имат проблем с кръвната захар?

Пациентите със захарен диабет са рискови за развитие на усложнения при заболяване от Ковид-19, защото при тях по начало има хроничен възпалителен процес в съдовия ендотел. Това от своя страна предразполага към микротромбози, които пък при Ковид-19 се образуват във връзка с развитието на болестта в организма.

Препоръките ми към тези пациенти е много сериозно да се пазят от заразяване! Да спазват добър хигиенен режим, да контактуват с възможно най-малък кръг от хора и да не спират предписаната им терапия.

Интервю на Татяна Вълкова

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook