Здраве

15 Октомври 2018

Животът днес

Учените отдавна предупреждават, че непълноценното хранене може да доведе до сериозни проблеми със здравето, включително и със съня, с наднорменото тегло и със сърдечносъдовата система. Всичко това може да се преодолее, ако включим в менюто продукти, съдържащи основно три вещества.

Аминокиселината триптофан помага за изработването на мелатонин, който регулира ежедневните ритми в организма. Затова експертите съветват да употребяваме банани и тофу. За да се усвои по-добре аминокиселината триптофан, необходимо е да ядем повече картофи и ориз, помагащи за отделянето на инсулин.

За добър сън трябва да употребяваме и продукти, включващи витамин В. Той контролира количеството на мелатонина и нормализира нивото на хемоглобина. Лекарите обаче препоръчват да внимаваме с количеството на този витамин, то не бива да превишава 10 милиграма на ден. Най-добре е да си го набавим чрез зеленчуците, соевите продукти и яйцата.

Голяма роля за добрия сън играе и калцият. Той укрепва костната система и помага на централната нервна система. Затова специалистите съветват да наблягаме на листните зеленчуци, млечните продукти и ядките.

Сподели във Facebook