Някои храни провокират физиологични процеси, които добавят годинки към възрастта ни. Наскоро учени доказаха, че менюто ни може да стане причина за дълбоки бръчки и повяхнала кожа.

Кои са продуктите, които ни състаряват:

Захар

Много специалисти твърдят, че захарта ускорява стареенето на кожата, защото нейните молекули предизвикват гликиране на колагена, който прави кожата ни еластична и гладка. Този процес нарушава структурата на колагена, а това се отразява на външността ни, като се появяват бръчки. До този извод са стигнали немски учени от университета на Мюнстер.

Колбаси

Тези изделия съдържат фосфатни добавки, които при попадане в човешкия организъм образуват съединения с калция, които разрушават стените на артериите и на кръвоносните съдове. А това според учените винаги се отразява върху външността – кожата придобива нездрав вид, става по-податлива на възпаления, увяхва по-рано.

Трансмазнини

Учени от университета „Джордж Вашингтон“, САЩ, доказаха, че редовната употреба на продукти, съдържащи трасмазнини, увеличават скоростта на стареене. Според специалистите тези мазнини повишават концентрацията на липопротеините с ниска плътност в кръвта, поради което процесът на отлагане на белтъчните субстанции в главния мозък стават по-интензивни, а това е основната причина за старческото слабоумие. Най-разпространените източници на трансмазнини са готовите печива, особено тези с крем, маргаринът, говеждото и овчето месо.

Мляко

Изследване, проведено от учени в Швеция, установи, че постоянната употреба на мляко провокира неблагоприятни процеси в костите, които обикновено започват в по-късна възраст. Специалистите смятат, че това е свързано с лактозата, която се съдържа в млякото и е специфична млечна захар.

Сподели във Facebook