Хиляди жители на планетата умират всяка година, защото дишат въздух, който официално се смята за безопасен, пише The Times, цитирайки резултатите от мащабно проучване.

Учени от Харвардския университет предупредиха, че всички дишаме отровен въздух. Те стигнали до този извод, след като провели изследване с участието на повече от 60 милиона души. Резултатите показали, че и много ниско ниво на замърсяване на въздуха, може да съкрати живота на хората. Експертите заявиха с „безпрецедентна точност“, че и минималните промени, като например да се намали трафикът само с няколко автомобила по всички пътища, ще бъде достатъчно, за да се спасят 2400 живота годишно във Великобритания.

Специалистите събрали данни от огромен брой американци над 65-годишна възраст за седемгодишен период и съпоставили здравословното състояние на всеки от тях с нивото на замърсяване на въздуха в района, където живеят, с точност до квадратен километър. Така те получили подробна картина как въздействието на фините прахови частици PM2.5 повишава вероятността от преждевременна смърт. В ЕС се смята за безопасно нивото на PM2.5 под 25 микрограма на куб. м., а в САЩ – под 12 микрограма на куб. м. Но, както съобщиха изследователите, повишаването на този показател с 10 микрограма на куб. м. даже в пределите на допустимите норми, увеличава опасността от преждевременна смърт с 14%.

Според учените от Харвард и неголямото замърсяване на въздуха убива, независимо, че досега се е смятало за безопасно.

 

 

Сподели във Facebook