Ябълковият оцет разкрасява от главата до петите

Киселата подправка унищожава мазнини и сваля килограми

Тина БОГОМИЛОВА

Ферментиралият сок от ябълки дарява здраве и младост. Още Хипократ препоръчвал ябълковия оцет за унищожаване на бактерии и микроби, древните египтяни лекували инфекции, индийците – рани, римските войници утолявали жажда, а Клеопатра пазела тънка талия и гладка кожа.

Всички полезни вещества в ябълките отиват и в оцета. В киселата течност има много ценни за здравето минерални вещества, микроелементи, аминокиселини. Богата е на витамини А, В1, В2, B6, В12, С, Р. Съдържа фосфор, калций, магнезий, калий, флуор, сяра, силиций, желязо, манган, мед, селен, цинк, натрий, фосфор, хлор, бор...

Народната медицина залага на ябълковия оцет за купища болежки. Сваля кръвната захар, лошия холестерол и високото кръвно. Укрепва сърцето, подобрява кръвообращението и имунната система, помага за здрави кости и нерви. Лек е при настинка, главоболие, инфекции, екземи, разширени вени, хронична умора. Приписват му чудодейна сила за много болки, но не и за стомашни. Там по-скоро вреди, а не помага.

Киселата подправка е всепризнат унищожител на мазнини и килограми, тъй като стимулира обмяната на веществата и чисти токсините. Преди столетие американският лекар Джарвис препоръчва пиенето сутрин на гладно на чаша вода с по една лъжица мед и ябълков оцет. И сега това е всеизвестен трик за отслабване и прочистване на организма.

Ябълковият оцет не само лекува и вталява, но и разкрасява – от главата до петите.
Киселата течност възстановява естествения баланс на pH на кожата, овлажнява и я подхранва. Лицето се обтрива с памучен тампон, напоен с ябълков оцет, като се избягва зоната около очите. Може да се добави и към домашни маски с хума или студени билкови отвари. Ябълковият оцет чисти кожата от мръсотията и мастните натрупвания, разтваря грима, дезинфекцира. От разреден с вода едно към десет се получава тоник за лице, с който кожата може да се обтрива веднъж дневно. Пилинг маска се получава от по една лъжица мед, сол и оцет. Двеминутен масаж с тази смес е достатъчен за сияйно личице.

За мазна кожа четири супени лъжици оцет се смесват с по две мед и овесено брашно. При суха кожа се забъркват по една лъжица оцет, сметана, мед и един жълтък. За чувствителна ябълковият оцет се смесва с малко вода и овесена каша.

Подмладяваща маска за всеки тип кожа се прави, като към настъргана краставица се добавят зехтин, жълтък и оцет. Чудесен домашен крем се получава от равни части ябълков оцет и зехтин.

Пъпки и черни точки се изпаряват, ако три намачкани ягоди се накиснат в чаша ябълков оцет за два часа. При акне ябълковата течност се смесва със зелена хума.
Кожата на тялото се хидратира и подхранва, ако във ваната се прибави чаша оцет. Полезно е и гъбата за баня да се потопи в разредената течност. Оцетът се просмуква през кожата, регулира кръвообращението и глади целулита. Киселеещата вана помага и след слънчево изгаряне, а може изгорелите от слънцето телеса да се натрият с ябълковия разтвор. Народната медицина го препоръчва и при ухапване от насекоми.

Ферментиралата течност избелва зъбите, както и пожълтелите от много лак нокти. Премахва и неприятната миризма от прекомерно изпотяване, както и гъбички по ноктите.
Ябълковият оцет прави чудеса с косата. Помага й да стане по-блестяща, регулира рН на скалпа, премахва пърхота, почиства добре и лекува косопад. Но не е подходящ за боядисани коси, тъй като може да отмие цвета.

След като се измие с шампоан и балсам, косата се изплаква с разтворен във вода оцет. Може и да се добавят по две супени лъжици ябълков оцет към шампоана веднъж седмично.
При косопад загретият на водна баня ябълков оцет се втрива в корените и се нанася на цялата коса за около час под найлонова шапка. С разтвор за 15 минути два пъти седмично изчезва и пърхотът.

Ябълковият оцет е еликсир, но трябва да е истински - 100% чист. На етикета не трябва да присъстват никакви Е-та. Ако има утайка на дъното на бутилката, това е знак за истински оцет. Няколко пъти по-скъп е от обикновения и може да се намери в диетичните магазини. Продава се и на хапчета като хранителна добавка.
И както навремето римляните утолявали жажда, и сега, смесен с мед и вода, е чудесна освежаваща и здравословна напитка в жегите.

Рецепти за домашен ябълков оцет:
Домашният ябълков оцет се приготвя дълго, но гарантира напълно натурален и качествен продукт. Най-полезният оцет е този, който се консумира с утайката. Оцетът почти винаги образува гъба, това е част от процеса на ферментация. Колкото по-дълго отлежава, толкова по-кисел става. Ферментацията отнема поне 2 месеца, а при по-ниска температура и повече.

Първи вариант:
Ябълките се измиват и се почистват от дръжките и изгнили части, ако има. Не се белят, сърцевината и семките не се отстраняват. Смилат се на ситно или се рендосват. Оставят се в голям съд на топло за около 40 дни. Съдът не се затваря плътно, може да се покрие с марля или тензух, трябва да има достъп до въздух. Всеки ден се разбърква. Готовата смес се прецежда и полученият оцет се оставя още 30-40 дни да престои и да се утаи.

Втори вариант:
Приготвя се по гореописания метод с тази разлика, че се добавя подсладена с мед вода. Тази рецепта е подходяща за по-студени дни или когато ябълките не са много сладки. Ако има оцетна гъба от предишен натурален ябълков оцет, може да се добави в новия. Или да се сипе малко от стария оцет, за да се ускори процесът.

Трети вариант:
Нарязаните плодове се заливат с гореща вода. За 1 кг ябълки са нужни 300 г мед или 200 г захар и 100 г мед. След като във водата с ябълките се добави подсладителят, трябва да престои 10 дни в помещение с температура 20-30 градуса. Необходимо е два-три пъти всеки ден да се бърка с дървена лъжица. След това се прецежда, течността се пресипва в подходящ съд с широко гърло. Оставя се за месец в помещение с температура също 20-30 градуса.

Четвърти вариант:
Ябълките се изчистват и настъргват, заливат се с топла вода. На всеки литър вода се прибавят по 100 г захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10 г мая за хляб и 20 г сух черен хляб. Съдът се оставя на тъмно място при температура 25-30 градуса. Кашата се разбърква 2-3 пъти дневно с дървена лъжица. След десетина дни се прецежда и към всеки литър получен сок се слагат по 100 г захар. Гърлото на съда се покрива с марля и той се оставя на топло място за около два месеца.

 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104