Здраве

12 Декември 2017

Животът днес

Видеоигрите и най-вече Super Mario 64 помагат да се избегнат когнитивните нарушения при възрастните хора и даже е възможно да се предотврати развитието на болестта на Алцхаймер, смятат учени. Резултатите от проведеното от тях изследване са публикувани в списание PLOS ONE.

Предишни проучвания показаха, че 3D-игрите, в които трябва да се решават главоблъсканици и да се използва логика, водят до увеличен обем на сивото вещество в хипокампа при млади хора.

Този път в експеримента участвали 33 души на възраст от 55 до 75 години. Учените ги разделили на три групи, като едната от тях играла Super Mario 64 по половин час на ден. Участниците в другата за първи път започнали да вземат уроци по пиано, а третата група с нищо не променила начина си на живот.

След половин година учените направили на всички доброволци изследване на мозъка и провели с тях тестове, провокиращи логичното им мислене. Оказало се, че при участниците, които играли Super Mario 64 , се е увеличил обемът на сивото вещество в хипокампа на мозъка и се е подобрила краткосрочната памет. При свирещите на пиано също се е увеличило сивото вещество. А в третата група е била констатирана определена степен на атрофия в тази област на мозъка.

Учените се надяват получените резултати да помогнат в битката с Алцхаймер, защото според тях определено има връзка между обема на хипокампа и риска от развитие на заболяването.

Сподели във Facebook