Дефицитът на витамин D е широко разпространен проблем по целия свят. Това не би могло да не се отрази върху здравословното състояние на хората, затова и онколозите отдавна търсят връзката между този витамин и рака. Предположенията им се основават на изследвания, които откриват сериозни разминавания между заболеваемостта от рак в различни географски ширини.

Главният източник на витамин D е неговият синтез под въздействие на ултравиолетовите лъчи, но може да постъпва в организма чрез храната или препарати. Най-много витамин D се съдържа в рибеното масло,, яйцата и твърдите сирена.

Според препоръките на здравните власти в САЩ и Великобритания нивото на витамин D в кръвта трябва да бъде 20 ng/ml, в Америка обаче ендокринолозите се обединиха около по-високи стойности – 30 ng/ml. Изследване, проведено във Великобритания, установило, че при половината британци съдържанието на този витамин в организма е под тези стойности, а 15% изпитват дефицит целогодишно.

Известно е, че витамин D играе важна роля в минерализацията на костната тъкан. През последните 20 години стана ясно, че той е важен и за имунната система. Ниските му нива са свързани с повишен риск от развитие на автоимунни заболявания като множествена склероза и по-чести инфекции на горните дихателни пътища.

Днес учените си поставят въпроса има ли действително връзка между витамин D и рака. Изследователи от Онкологичния център на Калифорнийския университет вече са готови с отговора. Те провели мащабно проучване, като анализирали данните за заболеваемостта от рак в целия свят. Резултатите показали безспорна връзка между географската ширина, количеството ултравиолетови лъчи (следователно и ниво на витамин D в организма) и разпространението на рак на млечната жлеза, на дебелото черво, бъбреците, яйчниците и матката. Най-очевидна била зависимостта между витамин D и рака на дебелото черво и на гърдата. Шансовете за петгодишна преживяемост били много по-високи при по-голямо количество на витамин D3 в кръвта на пациентите.

Въпреки че резултатите все още подлежат на доказване, а и мненията на специалистите се разминават, повечето учени са на мнение, че дефицитът на витамин D повишава риска от развитие на злокачествени заболявания.

От друга страна, прекаленото излагане на ултравиолетови лъчи, основен източник на витамин D, също е предпоставка за развитието на рак. Само преди дни австралийски учени за пореден път потвърдиха тази опасност, като определиха професиите, носещи най-голям риск от злокачествени заболявания. Всички те са свързани с работа на слънце – строители, фермери, шофьори и продавачи на открити сергии.

Очевидно трябва да се търси балансът и най-добрият начин за осигуряване на достатъчни количества витамин D, за да не се провокира развитието на рак.

Сподели във Facebook