Здраве

8 Януари 2016

2564

Животът днес

Хиляди български пациенти с онкологични заболявания се лекуват с лекарствени комбинации, в които много често са включени медикаментите Ендоксан и Холоксан. Те влизат в основните терапевтични схеми при много видове тумори – не само на отделни органи, но и на кръвта и лимфата. Лечението в България се извършва по световно утвърдени стандарти, които се прилагат в над 150 държави от целия свят. И тези стандарти в много голям процент от случаите включват като базова терапия именно един от двата медикамента.

Но от началото на 2016 г. снабдяването на онкологичните центрове с двете лекарства е под въпрос. Причината е прословутата наредба 10 на НЗОК, която повелява фармацевтичните компании да правят задължителна допълнителна отстъпка от 10 процента в цената. Както още преди време редица компании предупредиха, в някои случаи тази нова отстъпка прави абсолютно неефективно поддържането на дадени медикаменти в позитивния лекарствен списък. Точно така се получава с Ендоксан и Холоксан на Бакстер. Фирмата от пет години предоставя безплатни медикаменти за онкоболните, но сега трябва официално да приеме цена за двата препарата, която е извън всякаква финансова логика. Още повече не става дума за скъпо струващи лекарства. „Бакстер принципно подкрепя усилията на здравните власти в България да въведат стриктен контрол и максимална ефективност в лекарствената политика, но случаят с Холоксан и Ендоксан е конкретен пример как едно добро намерение може да се обърне срещу пациентите и срещу възможността на лекарите да помагат“, каза Ивайло Петров – управляващ директор на Бакстер – България. Според него ако една наредба пречи пациентите да имат достъп до базовото лечение, значи тя не е в полза на обществото.

Националният консултант по медицинска онкология проф. Асен Дудов е категоричен, че двете лекарства са незаменими при голяма част от пациентите. От своя страна д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, е убеден, че наредба номер 10 на НЗОК върши отлична работа, но в нея трябва да се добави текст, че правилото за 10 процентната отстъпка важи не само за отделните лекарства на всяка фирма, а за портфолиото й като цяло. Така държавата и фирмите ще разполагат с по-гъвкав механизъм, който и в конкретния случай с антираковите медикаменти на Бакстер ще позволи те да бъдат осигурявани на нуждаещите се пациенти. Според Хасърджиев временното решение е МЗ да поеме от собствения си бюджет заплащането на медикаментите, докато наредбата се допълни. 

Очаква се в близките дни НЗОК и МЗ да намерят решение на казуса, за да не останат над 1200 онкопациенти във всеки един момент без адекватно лечение. 

Сподели във Facebook