Здраве

29 Август 2017

credoweb bg

Тъмните точки, които се появяват понякога в ириса на окото, не са канцерогенни, пише "Здравето е в твоите ръце" в профила си в социалната платформа за здраве CredoWeb. Те обаче може да са знак за други проблеми, свързани с прекомерното излагане на слънце, установиха изследователи.

Според австрийски офталмолози хората, които прекарват много време на открито и при които се появяват подобни „лунички“ в ирисите на очите, може да са в по-голям риск да развият заболявания като каратакта, макулна дегенерация и други заболявания, свързани със слънчевата светлина, съобщава изданието WebMD.

За целите на проучването учените изследвали очите на повече от 600 плувци от обществени басейни в провинция Щирия, Австрия.  Участниците също така попълнили въпросник за техните навици да се пазят от слънцето и колко време средно прекарват на слънце.

Макар че все още не ни е известна точната роля на слънчевата светлина при някои очни заболявания, вече имаме биомаркер – точките в ириса, който е индикатор на хронично излагане на слънце“, обяснява авторът на изследването  д-р Кристоф Шваб, офталмолог в Медицинския университет на Грац, Австрия. 

 

 

Сподели във Facebook