Здраве

8 Февруари 2018

Животът днес

Само преди 20-30 години инсултът се свързваше със старостта, днес обаче той поразява все по-често хора на средна възраст, а и млади. Съвсем наскоро проведено изследване установи, че 40% от всички инсулти се случват при мъже и жени на възраст от 40 до 69 години. Учените обясняват негативната тенденция с епидемията от затлъстяване и нездравословния начин на живот – небалансираното хранене, употребата на алкохол и пушенето.

Специалистите са сериозно разтревожени от факта, че възрастта на инсултите рязко се снижава. Само през последните 10 години средната възраст на хората, сблъскали се със сериозния здравословен проблем, е паднала от 71 до 68 г. при мъжете и от 75 на 73 г. при жените.

В някои западни страни като Великобритания вече две трети от възрастните хора са с наднормено тегло или затлъстяване, което е рисков фактор за инсулт. Проблем е още, че пациентите рядко забелязват симптомите, а колкото по-бързо се окаже помощ, толкова по-голяма е вероятността от запазване на живота и здравето.

Традиционно основните рискови фактори за инсулт остават повишеното кръвно налягане, високият холестерол и диабетът. Не на последно място са и цигарите. В повечето развити страни процентът на пушачите намалява, но за сметка на това броят на хората със затлъстяване расте. Само във Великобритания през 70-те години на миналия век от затлъстяване са страдали 3% от населението, а днес процентът е 25.

Сподели във Facebook