Независимо, че туристическият сезон е доста слаб, горещините и освежаващото море продължават да привличат като магнит. Много хора обаче отказват да се съобразят с препоръките на лекарите в часовете пик от 12 до 17 ч. да не се стои на плажовете. А не са малко и тези, които не само не търсят спасението на сянката от изгарящите слънчеви лъчи, но и се опитват да се охладят с алкохолни напитки.

Статистиката твърди, че болшинството удавени туристи през последните години са били под влияние на спиртните напитки.

Според специалистите горещините са опасни сами по себе си – сърцебиенето се учестява, кръвоносните съдове се разширяват. Хората започват активно да се потят, което означава, че се обезводняват. Прегряването може да причини световъртеж, главоболие и припадък. А за последиците от топлинния удар сме писали неведнъж.

Лекарите предупреждават, че горещините подсилват токсичното действие на алкохола, дори когато е в малки количества. Както вече споменахме, високите температури повишават потоотделянето, което увеличава необходимостта от повече течности. Утолявайки жаждата си с алкохол, хората по-трудно понасят жегата и само отлагат, но за кратко, топлинния удар.

Алкохолът повишава кръвното налягане, създавайки допълнително натоварване върху сърцето и кръвоносните съдове. Една от най-големите опасности на спиртните напитки в горещините е, че в състояние на опиянение е по-трудно да се различат симптомите на прегряването от типичните алкохолни последици.

Много хора смятат, че неголямо количество ледена бира на плажа разхлажда. Според експертите това не отговаря на истината. Бирата разширява големите и свива малките кръвоносни съдове, повишава кръвното налягане, учестява сърцебиенето, затруднява дишането, може да се появят болки в сърцето. А енергийните алкохолни напитки са бомба със закъснител. Кофеинът и спиртът в горещо време увеличават работоспособността на организма, след което се стига до рязко изтощение, свързано със загубата на много течности.

Сподели във Facebook