Жабуркане със сода предпазва зъбите през бременността

Стоматологът д-р Стела Ненова отвори специална тема за настоящи и бъдещи майки в CredoWeb

Твърдението, че всяка бременност унищожава по един зъб или че детето извлича калция от зъбите на майката и те рухват, е напълно остаряло и абсолютно невярно, казва д-р Стела Ненова от Дентално студио „Артиста”. Провокирана от големия интерес на бъдещите майки, наскоро стоматоложката отвори в CredoWeb специална тема за денталното здраве по време на бременност.

Д-р Ненова обяснява, че ако бременната жена не приема нужните количества калций, това ще окаже негативно влияние по-скоро на зъбите на детето, отколкото на самата майка. По думите й през бременността има повишено количество рискови фактори за развитие на кариес, които са малко известни и рядко обсъждани.

„Основната причина, разбира се, е некачествената устна хигиена. Друг реален рисков фактор обаче са гаденето и повръщането, които силно повишават киселинността в устата. Киселините са тези, които деминерализират зъбите и довеждат при лоша орална хигиена до кариес, а в големи количества, дори и при добра хигиена - до ерозия на емайла”, обяснява д-р Ненова.
Тя препоръчва на бременните да изплакват устата си с разтвор от вода и сода бикарбонат след всяко повръщане и гадене. По думите на специалиста една супена лъжица сода в чаена чаша вода служела идеално за неутрализиране на киселинността.

Жена, която е решила да има дете, трябва предварително да провери състоянието и здравето на своите зъби. Ако обаче бременността е непланирана, още с нейното установяване трябва да отиде на стоматологичен преглед.

„Всеки дентален проблем може да се лекува по време на бременност, но най-добрият период е второто тримесечие. При спешност могат да се правят и рентгенови снимки, като за целта се ползва специална оловна престилка”, категорична е д-р Ненова.

Д-р Стела Ненова очаква вашите въпроси по тази и други теми на профила на Дентално студио „Артиста” в credoweb.bg.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 104