Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад за употребата на антибиотици по света. Документът съдържа данни за периода 2015-2016 г., предоставени от страни с различен стандарт на живот. Докладът е публикуван на сайта на организацията във връзка със Световната седмица за отговорно прилагане на антибиотиците, която се провежда от 12 до 18 ноември.

Авторите на доклада отбелязват, че събраните от тях данни свидетелстват за рязка диспропорция в употребата на антибиотици. В бедните страни този показател е на прекалено ниско ниво. Това означава, че населението не е достатъчно защитено от инфекциозни заболявания. В редица държави обаче, чиито жители имат високо и средно ниво на доходите, употребата на антибиотици нахвърля нормалното ниво. В страните, където няма никакъв проблем с достъпа до антибиотици, несъответствията също са огромни. Например употребата на антибиотици в Холандия е 9,78 определени дневни дози (Defined daily doses, DDD) на 1000 жители на ден. Във Франция този показател вече е 25,92, във Великобритания – 20,47, а в Германия – 11,49.

Най-висок показател сред страните, предоставили данни на СЗО, е отчетен в Монголия – 64,41 DDD. Иран, Турция и Судан също имат сериозни проблеми с прекалената употреба на антибиотици.
 
Учените сериозно са разтревожени, защото неконтролируемият прием на антибиотици е водеща причина за появата на лекарствена резистентност и то към социално значими заболявания като туберкулозата.

Сподели във Facebook