Здраве

1 Ноември 2010

2972

Животът днес

Кафето – горчивото изкушение

И за кафето, както за виното, се твърди, че е напитка на боговете. Всъщност никой не е седял на една маса с недосегаемите и не е заничал в чашите им. Затова ще оставим спора отворен и ще продължим с фактите. А се знае, че когато те говорят, и боговете мълчат.

Кафето е най-разпространената на планетата напитка, верен спътник при всяка житейска ситуация, прекрасен начин за запознанство, за убиване на времето, за започване на деня и за разтоварване от стреса. Съществуват повече от двеста вида кафеени дървета, но световната потребителска общност се е влюбила в две – арабика и робуста. Около 90% от цялото производство на кафе се дължи на тях.

Сортовете обаче са толкова разнообразни, че с тънкостите на тази материя може да се оправи само специалист. Най-разпространени са смесените сортове. При това кафеените зърна, от които се правят, може да принадлежат на различни по вид дървета, да са брани от различни плантации, че и на различни континенти.

За създаването на смесените сортове се използват зърна, чиито вкусови особености се допълват и разкриват взаимно. Като правило не се използват кафеени зърна с подобни или обратно – коренно противоположни вкусове. Затова и смесването е най-сложният момент, изискващ сериозен професионализъм.

При създаването на смесени сортове се използват и други тънкости – кафеените зърна не само са в различни пропорции, а често са и изпечени в различна степен. В резултат може да се получи неповторим вкусов букет.

Несмесените сортове кафе може да носят названието на държавата или местността, където са расли дърветата, може да са кръстени на пристанището, откъдето тръгват по света (например „сантос” в чест на известното бразилско пристанище), понякога името отразява качеството, размера на зърната и т.н. Но разпознаването на отделните сортове е работа за професионалисти. Не са много хората, които ще различат кафето, отгледано в бразилски, колумбийски или пуерторикански плантации.

Арабика е най-популярното кафеено дърво, което се използва и за чисти, и за смесени сортове. То расте предимно в тропическия климат на Азия и Африка. Ако не се подрязва, дървото може да стигне височина до шест метра. Арабиката изглежда красиво – сива кора, тъмнозелени гланцови листа, изключително ароматни бели цветове.

Кафееното дърво връзва плодове през цялата година и те съзряват за около 6-8 месеца. Затова на едно дърво може да има и завръзи, и цветове, и плодове, което прави машинното бране много трудно. Това е възможно може би само в Бразилия, където заради особеностите на климата плодовете узряват почти едновременно. В останалите страни арабиката се бере на ръка.

Съдържанието на кофеин в зърната на арабиката е различно. Най-високо е в кафето, отглеждано в Колумбия. Но като цяло зависи от разположението на плантацията над морското ниво, от близостта до Екватора и от състава на почвата. Зърната, брани във високи места, имат два пъти по-ниско съдържание на кофеин от зърната, отглеждани в долините. Това е добър ориентир при покупката на кафе арабика.

Ако сравняваме арабика с робуста, другия най-популярен сорт, тя съдържа умерено количество кофеин, затова и действието й върху организма е меко.

Сортът робуста заема второто почетно място по употреба в целия свят. Причината е проста – робуста отстъпва на арабиката по вкусови качества. Кафето от робуста има силен специфичен вкус, а горчивината на зърната може да се омекоти само чрез смесване с други сортове. Но има ценители, които предпочитат именно вкуса на робуста – горчив, остър, даже груб. А и сортът е много богат на кофеин.

Дивите дървета на сорта може да достигнат височина десет метра. Но при промишленото им отглеждане те се поддържат ниски, стигащи до храсти.

Робустата за първи път била открита в Африка, в басейна на река Конго. Днес най-големият производител на сорта е Виетнам. Плантациите са разположени предимно в равнини и много рядко на височина повече от хиляда метра над морското равнище.

Робуста се отглежда доста лесно. Тя не е особено придирчива към климата или почвата, добре вирее и при висока влажност, и при суша, не се влияе от силни колебания в температурата, макар че е топлолюбива. Всичко това прави сорта и доста по-евтин от арабиката.

Около отглеждането на кафето има още много любопитни факти, но ние едва ли ще тръгнем да садим арабика или робуста. От чашата с ароматно кафе обаче никога не бихме се отказали. Още повече че диетолози и медици напълно реабилитираха горещото и нагарчащо изкушение за хората по целия свят.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 142