Американски учени от университета във Вашингтон публикуваха препоръки, които могат чувствително да подобрят здравословното състояние на хората.

Разходки на чист въздух

Резултатите от много изследвания показват, че 20-минутни разходки на чист въздух са ефективен начин да се избавим от стреса. Учените напомнят, че при стрес нивото на кортизол в организма се повишава, което води до невроза, депресия и безсъние, както и до сърдечносъдови заболявания.

Средиземноморска диета

Според учените средиземноморската диета подобрява дейността на мозъка, понижава риска от сърдечносъдови проблеми, от инсулт, рак и болестта на Алцхаймер.

Достатъчно сън

Възрастните хора трябва да спят по 7-9 часа на денонощие. Недостигът на сън също повишава нивото на кортизол, което е опасно за здравето, защото увеличава риска и от възпалителни процеси в организма.

Физическо натоварване

То трябва да бъде минимум 150 минути на седмица, препоръчват американските специалисти. Благодарение на физическата активност се подобрява състоянието на мускулите, подсилва се имунитетът, понижава се кръвното налягане, намалява се рискът от диабет.

Релаксация

Експертите препоръчват да усъвършенстваме техниките на релаксация, защото те намаляват стреса. Доказано е, че дълбокото дишане, йогата и др. са изключително полезни.

Добри взаимоотношения

Доказано е, че хората, които са позитивно настроени и дружелюбни се радват на по-добро здраве и живеят по-дълго от негативните си и с песимистична нагласа връстници.

Благодарност

Учените отбелязват, че чувството на благодарност за дребните неща в живота подобрява психичното здраве на хората.

Сподели във Facebook