Според статистиката две трети от хората, които оцеляват след инсулт, остават инвалиди. Специалисти от Харвард обаче твърдят, че рискът от това понякога фатално заболяване може да бъдат сведени до минимум, пише изданието Express. Учените са стигнали до извода, че един от ключовите фактори, увеличаващи опасността от инсулт, е високото кръвно налягане. Затова профилактиката на хипертонията е изключително важна.

По-малко сол

Специалистите съветват да не употребяваме повече от половин чаена лъжичка сол на ден, ако искаме да държим кръвното под контрол. Учените предупреждават, че солта се съдържа в много хранителни продукти, за което хората не си дават сметка.

Движение

Навикът да се спортува е един от най-добрите. За да се поддържа кръвното налягане в норма, което ще сведе до минимум риска от инсулт, важно е да не се пренебрегва физическата активност. Специалистите съветват хората да спортуват по 30 минути на ден пет пъти в седмицата.

Контрол над теглото

Хората, които следят теглото си, имат по-големи шансове да избегнат инсулта. Според експертите наднорменото тегло и затлъстяването са свързани с високото кръвно налягане. Специалистите от Харвард смятат, че здравословното тегло трябва да означава индекс на телесната маса 25 или по-малко.

Правилно хранене

Учените препоръчват да сведем до минимум продуктите с високо съдържание на наситени мазнини – колбаси, масло, торти, печива и т.н. В менюто трябва да присъстват повече полиненаситени и мононенаситени мазнини, които ще открием в растителните нерафинирани масла, мазните видове риба, авокадото, ядките.

Отказ от пушене

Цигарите повишават кръвното налягане, а с това и риска от инсулт.

Сподели във Facebook