Здраве

20 Август 2023

credoweb bg

Сух хляб, овесени ядки или чаша мляко дават бързо облекчение на киселините, без да товарят организма. Когато обаче болката и паренето зад гръдната кост са твърде чест „десерт” след хранене, рискуваме увреждане на лигавицата на хранопровода и е време за по-сериозни мерки.​

Инхибиторите на протонната помпа са вещества, които намаляват производството на стомашна киселина, облекчават болезнените симптоми и същевременно предотвратяват развитието на гастрит и язва.

Омепразол Генерикон е инхибитор на стомашната протонна помпа. Той потиска ензима, отговорен за секрецията на киселина в стомаха и действа като високоприцелен механизъм за намаляване на киселинната секреция.

Омепразол Генерикон 20 mg твърди стомашно-устойчиви капсули.

Всяка капсула съдържа 20 mg омепразол (omeprazol) във вид на стомашно-устойчиви обвити гранули.

Терапевтични показания:

  • Язва на дванадесетопръстника
  • Язва на стомаха
  • Язви и ерозии на стомаха и дванадесетопръстника, свързани с нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • В комбинирана терапия за унищожаване на Helicobacter pylori при пептична язвена болест
  • Гастро-езофагеален рефлукс
  • Симптоматична гастро-езофагеална рефлуксна болест
  • Диспепсия, свързана с повишена киселинност
  • Синдром на Zollinger-Ellison
  • Пациенти с риск от аспирация на стомашното съдържимо под обща упойка (профилактика на киселинна аспирация)

Начин на приложение:

Капсулите се поглъщат цели с малко количество вода. Пациенти, които имат проблеми с преглъщането могат да отворят капсулите и съдържанието може да бъде погълнато или суспендирано в леко кисели течности (като сок, кисело мляко). Тази суспензия трябва да бъде приета за 30 минути. Другият начин е такива пациенти да смучат капсулата и да гълтат съдържанието ѝ. Чашата, в която има остатъци от съдържанието на капсулата, трябва да бъде отмита с малко количество течност (приблизително до половината от чашата) и след това да бъде изпита. Капсулите не се дъвчат и не се стриват.

Подробности за приложението на Омепразол Генерикон можете да прочетете в листовката и кратката характеристика 

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook