Ако при честата промяна на температурите постоянни ви боли главата, усещате сънливост и умора, понижава се работоспособността ви и се появява апатия, необходимо е само да добавите в менюто си някои храни, които ще ви помогнат да се преборите с тези симптоми.

Според специалистите на първо място трябва да наблегнете на натуралните продукти от растителен произход. Вече е доказано, че мазните, пържени и бързи храни не само вредят на фигурата ви, а и водят до депресия. Така че нямат място на трапезата ви, както и червените меса в големи количества, полуфабрикатите, пушените колбаси и консервите.

С пролетната умора и лошото настроение ще се справите с продукти, помагащи на организма да изработва ендорфини. Затова наблегнете на черния шоколад, бананите, червените чушки, грейпфрутът и авокадото. Не пропускайте и ненаситените мастни киселини. Те подобряват микроциркулацията в кръвоносните съдове на главния мозък и ги правят по-еластични. Ако не ви достигат омега 3 мастни киселини, нервните клетки – невроните, работят с понижени темпове, поради което се понижава целият емоционален фон и се появява чувство на тъга и потиснатост.

Включете в менюто си растителни масла – зехтин, соево масло, от рапица, слънчоглед или фъстъци. Много добре действат морските риби, които съдържат голямо количество полиненаситени мастни киселини. Те участват в хормоналния и липиден обмен, помагат да се поддържа емоционалната устойчивост и държат депресията настрана, твърдят експертите.

Сподели във Facebook