Здраве

21 Септември 2018

Животът днес

До ХХ век хората не са изпитвали необходимост да контролират постъпването на полезни вещества и микроелементи в организма си. Днес обаче употребяваме съвсем друга храна, която се отглежда и произвежда в промишлени мащаби. Съвременните продукти съдържат много повече химикали и много по-малко полезни витамини и микроелементи в сравнение с тези на предците ни.

Един от елементите, чието количество в менюто ни намалява, е магнезият. Той не може да бъде синтезиран самостоятелно от организма ни, затова трябва да си го осигуряваме чрез храненето.

Магнезият участва в синтеза на белтъчините, дейността на нервната система, регулира кръвното налягане и захарта в кръвта.

Това означава, че неговият дефицит може да доведе до сериозни здравословни проблеми, а хроничният му недостиг повишава риска от хипертония, атеросклероза, диабет, инсулт и инфаркт.

Днес специалистите знаят много повече за магнезия и това коригира представите не само за неговата роля за появата на сърдечносъдовите заболявания, но и за техното лечение. Когато този елемент недостига, организмът започва да го извлича от мозъка, мускулната тъкан, в това число и от сърдечните мускули.

Какви са признаците, че организмът ни се нуждае от магнезий:

Безсъние

Една от причините за дългото въртене в леглото е магнезият. Както вече споменахме, той участва в дейността на нервната система, затова неговият дефицит води до проблеми със съня.

Тревожност

Още един аспект от влиянието на магнезия върху нервната система. Елементът оказва отпускащо действие върху психиката, а когато е в недостатъчни количества, тревожността се повишава.

Високо кръвно налягане

Магнезият отпуска и разширява артериите, благодарение на което контролира кръвното налягане. Не е случайно, че в много препарати, предписвани на хора със сърдечносъдови проблеми, присъства магнезий.

Аритмия

Дейността на сърцето много зависи от магнезия, затова, ако искаме то да функционира пълноценно и да избегнем аритмията, не бива да допускаме дефицит на този елемент в организма ни.

Крампи и спазми

Сърцето не е единственият мускул, чието нормално функциониране зависи от магнезия. Микроелементът, от който в нашето тяло се съдържат само 21-28 грама, помага на всички мускули да се отпуснат по време на сън. Това е и причината неговият недостиг да предизвиква спазми и крампи.

Влечение към шоколад

Много хора обичат шоколад, но прекаленото влечение може да бъди признак за недостиг на магнезий.

Къде да открием магнезий:

Тиквените, слънчогледовите и сусамените семена са отличен източник на магнезий. В четвърт чаша се съдържат съответно 185, 125 и 126 мг от елемента. От ядките най-богати на магнезий са кашуто и бадемите. Лидер обаче е бразилският орех – 25% магнезий.

От плодовете трябва да се отбележат авокадото, бананите, сушените кайсии и сливи, мангото, дините и грейпфрутите.

Зеленият пигмент в растенията, известен като хлорофил, е още един натурален източник на магнезий. Една чаша спанак може да осигури на организма над 150 мг магнезий, което е 36% от препоръчителната дневна доза.

Сподели във Facebook