По време на лятната почивка много хора забравят, че продължителното пребиваване под слънчевите лъчи, особено на плажа, може да доведе до топлинен удар. Затова специалистите напомнят, че трябва да се „вслушваме“ в организма си и да не пренебрегваме сигналите му. Трябва да знаем още, че топлинен удар може да получим не само, когато сме на слънце.

При топлинен удар функционирането на много органи, както и на нервната система, се нарушава, защото организмът се прегрява. Затова колкото по-рано човек разпознае симптомите му, толкова по-бързо може да потърси лекарска помощ. А това понякога спасява живота.

Какви са признаците на топлинния удар:

1. Странно поведение

При опитите на организма да нормализира температурата си може да се появят проблеми с нервната система – несвързан говор, чувство за безпокойство, понижено настроение. Възможно е пострадалият да започне да бълнува, да получи конвулсии, затова е важно навреме да получи първа помощ.

2. Учестено дишане

При прегряване се случва дишането да се учести. Причината е, че сърцето и белите дробове са в напрегнато състояние.

3. Повишена температура

Температурата на човек, получил топлинен удар, може да скочи до 40 градуса. Най-често обаче няма време да се търси термометър, затова температурата може да се установи чрез допир до местата от тялото, които не са под преките слънчеви лъчи.

4. Спира потоотделянето

Едно от усложненията при топлинния удар е, че спира отделянето на пот в следствие на дехидратация, за разлика от слънчевия удар, при който потоотделянето е запазено.

5. Повдигане и болки в стомаха

Това е опасна последица от топлинния удар, защото при ненавременна помощ може да се получат увреждания в лигавицата на стомаха.

Освен гореизброените признаци може да се стигне до главоболие, крампи, чувство на силна умора, световъртеж.

Сподели във Facebook