Йодът е много важен за доброто ни здравословно състояние. То помага на щитовидната жлеза за произвежда необходимите хормони. В някои случаи може да се стигне до излишък на йод в организма, но много по-често хората се сблъскват с неговия дефицит. Кои сигнали ще ни подскажат, че не ни достига този елемент и здравето ни е под заплаха:

Проблеми с кожата и косата

Ако кожата ви е станала прекалено суха и се лющи, това може да означава дефицит на йод. В такава ситуация понякога се стига и до опадване на косата.

Усещане за студ

Ако хората около вас вече са по тениски, а вие не можете да се разделите с пуловера, това вероятно се дължи на недостига на йод. Причината е, че при неговия дефицит се забавя метаболизмът, което понижава и производството на енергия в организма.

Рязко покачване на теглото

Понижената обмяна на веществата води до трупане на излишни килограми. Затова някои хора не отслабват, а напълняват, независимо, че спазват диети и спортуват.

Хронична умора

Когато човек чувства, че не му стигат силите за обичайните ангажименти, с които преди се е справял с лекота, вината може да е в дефицита на йод.

Запек

Ако се чудите защо често имате запек, възможно е причината да е недостигът на йод. Влошената дейност на щитовидната жлеза се отразява негативно върху стомашно-чревния тракт, поради което се появява и запекът.

Сподели във Facebook