Здраве

13 Януари 2010

1880

Животът днес

Всеки информационен изстрел към нас предизвиква ответна реакция на организма и за да се справим с предизвикания стрес, трябва да се пренастроим. Общите принципи на „настройката” са следните:
• Управлявайте засипващия ни поток информация. Откажете се от детското „искам всичко да знам”. По-добре си спомнете библейската мъдрост: „В многото знания има много печал”. Не отхапвайте повече, отколкото можете да преработите.
• Вземайки решение, помислете за последствията. Задайте си въпроса: „Как ще се промени животът ми, ако науча политическа новина или резултатите от футболен мач?” Опитайте се да си представите реакцията си – радост, огорчение, тревога, които може да ви завладеят след получаването на информацията.
• По-често встъпвайте в диалог със самия себе си. Когато получите информация, се замислете – струва ли си да действам, или е време да изчакам. Стремете се към осмисляне. Един виден американски психолог и свещеник казва: „Замисляйте се не само какво вие искате от живота, а и какво той иска от вас”.
• Не се превръщайте в заземител. Не сте длъжни да бъдете последното звено в информационния канал. Разказвайте за това, което сте видели или чули, но не ставайте и ретланслатор. Разказвайте, като свободно изразявате чувствата и съжденията си.
• Определете приоритетите си. Нормалната последователност е – аз, после моето семейство и близките. Песента „Първо мисли за Родината, после за себе си” вече не е актуална.
• Разчитайте на собствените си сили. Не си струва да се огорчавате за нещо, на което не можете да повлияете, колкото и да искате. Ако нещо ви безпокои, но не можете да го промените, можете да дадете израз на чувствата си в молитва. Няма да загубите нищо. Ако има Бог, той ще ви чуе, ако няма – ще изразите обхваналите ви емоции и ще се почувствате по-добре.
• Следете за промените, които настъпват във вас. Обръщайте внимание на промяната в състоянието ви. Понякога, за да предотвратите нервен срив или паническа реакция, е достатъчно да си кажете: „Сега изпитвам раздразнение”, или „Сега се страхувам”. Преди да действате, установете какво е предизвикало стресовото ви състояние.
• Научете си да си казвате: „Стоп!”. Това се отнася не само за действията, а и за мислите и чувствата. Англичаните имат знаменито правило: „Спри и помириши роза”. Опитвайте се на всяко огорчение да противопоставите приятен спомен. По света има много хубави и добри неща. Когато облаците над вас се сгъстят, опитайте принципа на Скарлет О`Хара: „За това ще помисля утре”.
• Обърнете се към релаксацията. Отпуснете се и пробвайте да забравите всичко, което ви тормози.
• Всеки спорт е полезен при стрес. Ако нямате възможност да плувате, да карате велосипед или да отидете във фитнес залата, и ходенето ще даде нужния ефект.
• Горещата вана или топлият душ ще измият от вас неприятните емоции.
• Не преглътвайте стреса със спиртни напитки или кафе. Кофеинът усилва действието на адреналина (основния стресов хормон), а това по-нататък може да ви постави на ръба на нервния срив. В допълнение към антистрес програмата се препоръчват препарати, съдържащи специално подбрана комбинация от естествени аминокиселини - като Амбинор. Той внася енергия в организма по естествен път и няма странични ефекти.

 

Сподели във Facebook