Здраве

17 Декември 2021

Животът днес

Проблемите със съня се появяват обикновено при силен стрес и депресия. Има обаче и други причини, между които е и липсата на разнообразно и здравословно хранене. Затова специалистите определиха 4 вещества, чийто недостиг в организма може да доведе до безсъние.

Витамин C

Изследвания са доказали, че употребата на 100 мг витамин С заедно с витамин Е значително повишава качеството на съня. Затова в менюто ни трябва редовно да присъстват лимони, портокали, чушки, броколи, зеле, както и други плодове и зеленчуци. Освен това витамин С е силен антиоксидант, който намалява възпалителните процеси в организма, подсилва имунитета, укрепва костите и зъбите.

Витамин B6

За да може човек да си осигури добър сън, необходимо е организмът му да изработва достатъчно количество мелатонин и серотонин. При дефицит на витамин В6 обаче производството на тези два хормона се нарушава. В резултат се появява безсъние и се влошава качеството на съня. За справяне с проблема учените препоръчват употребата на повече банани, фъстъци, свинско и пилешко месо, както и риба.

Витамин E

Витамин Е не е необходим само за доброто състояние на кожата и косата. Изследвания са установили, че той е важен и за качествения сън. Витамин Е се съдържа в слънчогледовото олио, тиквата, червените чушки, бадемите, зелето и спанака. Този витамин помага и за преодоляване на проблемите с паметта и нарушенията в когнитивните функции.

Витамин D

Този витамин има голямо значение за доброто здравословно състояние, а основният му източник е слънцето. Витамин D контролира спадовете в настроението, укрепва костите, понижава риска от възпалителни процеси. Вече има научни доказателства, че това вещество е необходимо за предпазване от безсъние и нарушения в режима на сън и бодърстване. За да се избегне дефицитът на витамин D са необходими на първо място ежедневни разходки навън, особено в слънчево време. По-малки количества може да се осигурят чрез храната. Този витамин се съдържа в гъбите, жълтъка на яйцата, сьомгата.

 

Сподели във Facebook