Здраве

2 Октомври 2016

2059

Животът днес

Грижата за доброто зрение само изглежда проста задача, но много хора допускат грешки, които могат да бъдат избегнати, ако се вслушат в съветите на офталмолозите.

Контактните лещи

Контактните лещи са едно изключително изобретение, което дава възможност да се избегне носенето на очила. Не бива обаче да се спи с лещи, защото, независимо че вече са изработени от висококачествени и биосъвместими материали, те все пак остават чуждо тяло в окото. Когато се носят продължително време, се увеличава рискът от възпаление на роговицата, защото тя престава да получава кислород. Това може да стане причина за размножаване на бактерии. Не се препоръчва носенето на контактни лещи повече от 12 часа.

Слънчевите очила

През зимата зрението страда не по-малко, отколкото през лятото. Причината е, че в студените месеци в очите попадат не само директни ултравиолетови лъчи от слънцето, а и отразени от снега. Затова офталмолозите съветват слънчеви очила да се носят и през цялата година, ако условията навън го налагат. Това е особено важно за хората, които се увличат по зимните спортове.

Гимнастиката

Всички знаят, че гимнастиката за очите е много полезна, но и тук се допускат грешки, които, вместо да помогнат, може да навредят на зрението. Една от тях е прекаленото увеличаване на интензивността на упражненията. Гимнастиката винаги трябва да се прави в седнало положение, за да не се получи световъртеж, и не повече от 3-5 минути на един сеанс.

Капките за очи

Днес в аптеките може да се намерят много препарати без рецепта, но даже тези, които са за овлажняване на очите, имат показания, които трябва да бъдат определени от лекар. Причината е, че проблемът може да не е само синдромът на сухото око, а и да е придружен с конюнктивит например. При това причина за прекалено сухи очи може да бъдат проблеми с щитовидната жлеза. Най-добре е, преди да отидете в аптеката, да посетите офталмолог. Самолечението никога не е препоръчително, защото често има тежки последици за зрението. 

Сподели във Facebook