Високите температури понижават интелектуалните способности, потвърдиха учени от Харвардския университет. По-рано негативното влияние на горещините беше доказано при възрастните хора, но този път изследователите установиха, че това се отнася за всички. В списание PLoS Medicin специалистите споделят, че имали за задача да проверят как високите температури засягат умствения потенциал на млади хора. За целта учените наблюдавали поведението на група от 48 студенти от едно общежитие в Бостън, половината от които живеели в стаи с климатици, а другите – в по-стари сгради без охлаждащи устройства.

В резултат специалистите установили, че когнитивните функции на студентите от втората група в периода на горещини значително се понижили. При тестовете те имали по-забавени реакции и влошена способност за запаметяване на информация.

Любопитно е, че най-сериозен спад в умствените способности при младите хора бил констатиран в момента, когато температурите навън спаднали и настъпили първите дни с по-хладно време.

Сподели във Facebook