Здраве

22 Ноември 2016

2667

Животът днес

Понякога хората се лишават от сън заради уж по-важни дела, но този подход крие някои и то сериозни рискове за здравето. Редовното недоспиване води до устойчивост на клетките на организма към инсулина, което рано или късно създава условия за развитие на диабет. Вероятни са нарушения и на други системи в организма. Хората, които не си доспиват, имат сивкав тен на кожата, торбички под очите и подпухнало лице.

За да си осигурите добър и достатъчен сън:

Не забравяйте да загасите телевизора

Лекарите препоръчват изработването и спазването на полезни вечерни навици. Сред тях са топла вана, чаша хладко мляко с мед и слушане на разпускаща музика. В днешно време много хора заспиват с телевизора или таблета. Доказано е, че излъчваните от екрана лъчи водят до нарушения в производството на мелатонина: хормона на съня, от който зависи и наспиването. Сънят се нарушава дори от веселите и позитивни картини и информации по телевизията и в електронните мрежи. Мозъкът има нужда да се настрои за почивка. За тази цел се препоръчва една разходка на чист въздух или слушане на успокояваща музика, най-добре само мелодии без думи. Ароматерапията също успокоява.

Препоръчително е още преди лягане спалнята да се проветри и да се избере удобна и свободна дреха за сън, изработена от естествени материали. Важно е да се пресметне времето, което прекарвате в леглото: според експертите идеалната цифра е кратна на един час и половина. Например сънят трябва да продължи 7,5, 9 или 10,5 часа.

Леглото и възглавницата да не са нито много меки, нито много твърди.

Много важно е леглото, на което спим. Ако позата е неудобна, няма голям шанс да си починем пълноценно, защото гръбначният стълб се превива и нервните окончания не могат да се отпуснат. При това положение страдат и всички вътрешни органи. Когато креватът е неподходящ, гръбнакът заема неестествена за него поза, от което страда и мозъкът.

Откажете се от походните легла, дебелите меки завивки и диваните, които не са предназначени за спане: на такива импровизирани кревати тялото няма необходимата опора и се изкривява. Не бива да изпадате в крайност и да изберете много твърдо легло, защото на него няма да можете да се наспите добре. При всяко обръщане тялото ви ще изпитва дискомфорт. Идеалното решение е ортопедичен матрак, който помага за правилното разпределение на натоварването на гръбнака по време на сън.

Значение има и възглавницата. Неправилното положение на шията по време на сън води до сериозни нарушения, като главоболие, влошаване на зрението, развитие на УНГ проблеми,  синузит и нарушения на дишането по време на съня, които крият риск от хипоксия и дори от внезапна смърт!

Идеалната възглавница не трябва да е нито много твърда, нито много мека. Изберете възглавница, която няма да се деформира бързо. Тя трябва да е антиалергична, за да намалява натоварването, на което е била подложена имунната система през деня от околната среда. Друго важно условие за възглавницата е да пропуска въздуха, за да може кожата да диша правилно и кръвообращението да е нормално.

Преди лягане запишете задачите си за следващия ден.

За да се наспите добре, организмът ви не трябва да е претоварен. Вечеряйте леко, например със салата или кисело мляко, и то няколко часа преди сън. Ако си легнете с пълен корем, храносмилателният ви тракт ще работи цяла нощ и няма да можете да се отпуснете и да си починете истински.

Нервната система също има нужда от разтоварване. Ако в леглото мислите ви постоянно се въртят около задълженията ви, опитайте се да ги сложите в ред един час преди лягане. Достатъчно е да си запишете в бележника задачите за следващия ден. Така ще се освободите от неприятните мисли, преди да заспите, че ще забравите или ще пропуснете нещо.

Осигурете си комфортна температура.

Според специалистите оптималната температура в спалнята трябва да бъде между 18 и 20 градуса. Гаранция за добър сън е и чистият въздух, затова проветрявайте задължително помещението, в което отдъхвате.

Не се мъчете да заспите.

Ако след половин час в леглото не можете да заспите, лекарите, занимаващи се с нарушенията на съня, препоръчват да станете и да се захванете с нещо, което ви носи удоволствие. Може да почетете книга, да послушате отпускаща музика или да изпиете чаша топло мляко. 

Сподели във Facebook