Според специалистите съществуват 4 доказани начина хората да повишат хемоглобина си. Отдавна е известно, че ниското му ниво (анемия) води до влошаване на дейността на различни органи и системи, когато се появява кислороден глад.

Какви са начините да избегнем анемията:

1. Употребявайте продукти, съдържащи желязо

Това са продукти от животински произход - месо, черен дроб, яйца, риба, сланина. 25-30% от тях се усвояват от стомашно-чревния тракт. А когато са от растителен произход (зърнени храни, бобови, зеленчуци, плодове, пълнозърнест хляб), се усвояват само 5-10%. За профилактика на анемия лекарите съветват редовно да се употребяват сушени плодове.

2. Повече витамин С

Той помага за усвояването на желязото от организма. Затова, ако искаме да повишим нивото на хемоглобин, трябва да ядем повече продукти, богати на витамин С. Отдавна се знае, че това са цитрусовите плодове, чушките, шипката, кивито, киселото зеле.

3. Избягвайте определени храни

Чувствително влошават усвояването на желязото някои хранителни продукти като шоколад, натурално кафе, сирена, пшенично брашно.

4. Приемайте фитопрепарати

Срещу анемията помагат различни фитопрепарати, които повишават хемоглобина. Консултирайте се със специалист, преди да направите своя избор.

Сподели във Facebook