Повечето страни по света постепенно започват да излизат от наложения заради коронавируса режим и правят първите крачки към нормалния живот. Какви ще са окончателните резултати от свалянето на ограниченията все още е рано да се каже, но хората все повече се надяват, ако не са преборили, поне да са ограничили разпространението на вируса.

Китай

Първата страна, която обяви, че отменя някои извънредни мерки, е „родината“ на коронавируса - Китай. На 29 март там възобновиха работата си практически всички промишлени предприятия, а транспортните връзки между градовете бяха възстановени. Беше отворен и Ухан, където започна епидемията. Само за едно денонощие градът напуснаха над 45 хиляди души.

В страната обаче продължават да са затворени учебните заведения, забранени са и масовите мероприятия. По улиците може да се ходи само с маски. Ограничения действат при излизане на обществени места и в метрото. И най-важното – всички хора, при които е открит коронавирус, веднага се хоспитализират, независимо дали имат симптоми на заболяването. Всичко това се прави, за да се избегне повторно избухване на епидемията.

На 12 април в Китай броят на заболелите е бил 83 485, а месец след това той се увеличи само с 500 души – до 84 011. Според властите всички те са се заразили в чужбина, затова границите на страната са затворени и за чужди граждани.

Австрия

Първата страна в Европа, която обяви, че отменя карантината, е Австрия. Тя беше и първата, която въведе извънредно положение заради пандемията. Австрия започна да сваля поетапно ограничителните мерки, след като броят на ежедневно заболелите падна от 600-800 до 100-300 души. Властите съобщиха, че ако той се увеличи, страната отново ще върне извънредните мерки.

От 14 април в Австрия започнаха работа магазините с площ до 40 кв.м. На 1 май бяха отворени всички търговски обекти. На 15 май дейността си ще възобновят кафенетата и ресторантите. Ако след това не се констатира ново избухване на епидемията, в края на юни ще бъде разрешено и провеждането на масови мероприятия. Както и преди обаче всички жители са длъжни да се движат с маски.

На 12 април, само два дена преди свалянето на някои ограничителни мерки, в страната бяха регистрирани 13 838 заболели. На 13 март пациентите с COVID-19 са 15 882.

Испания

Независимо, че дълго време Испания оглавяваше рейтинга на заразените с коронавирус в Европа (над 200 хиляди души), още в средата на април започна отмяната на някои карантинни мерки. Причината е, че страната излезе на платото по брой на заразени хора на ден. Освен това смъртността от коронавирус чувствително се намали.

Още на 8 април в някои региони на Испания бяха разрешени спортните занимания на улицата, но с маски. До този момент можеше да се посещават само магазини за хранителни стоки, а неспазването на карантината можеше да завърши със затвор. На 9 април властите разрешиха и откриването на малки магазинчета.

Пълноценното връщане към нормалния живот обаче започна чак през май. В Испания беше разработен поетапен план за премахване на ограниченията, който се състои от четири пункта. На 2 май бяха разрешени спортът и разходките в цялата страна. На 10 май испанците вече можеха да ходят на вилите си, възобновени бяха и социалните контакти. Това обаче не се отнася за пенсионерите. За тях и до момента важат ограничителните мерки.

Ако след това не бъде регистриран скок в броя на заболелите, ще се премине към втората фаза – ще бъдат отворени кафенетата, ресторантите, кината и другите места за масови мероприятия, но при 30% посещаемост. Училищата и детските градини ще приемат деца под 6 години.

Властите се надяват в средата на юни да пуснат третата фаза – свободно придвижване вътре в страната. Баровете, заведенията и ресторантите ще могат да бъдат запълнени до 50%.

Ако в края на юни епидемиологичната обстановка остане нормална, ще бъдат премахнати и повечето от останалите ограничителни мерки.

Великобритания

Във Великобритания, която по данни от 12 май е на четвърто място в света и по общ брой на заболели (223 606), и на ежедневно диагностицирани с коронавирус (3 878), за поетапно сваляне на ограничителните мерки беше обявено на 11 май. До този момент страната се намираше под строга карантина.

Етапите ще бъдат три. Първият стартира на 13 май. Хората, които не могат да работят от къщи (като строителите), ще са върнат на работа. Всички жители ще могат да спортуват и да правят кратки разходки. Ако епидемиологичната обстановка не се усложни, на 1 юни ще стартира вторият етап. Отново ще възобновят дейността си училищата и детските градини, ще започнат да отварят магазините, ще се върнат културните и спортни мероприятия, но без зрители – само в режим на видеотранслация. На 12 юни може да се възобнови и шампионатът по футбол в Англия.

Накрая – на 4 юли ще започне и третият етап. Само тогава ще бъдат отворени кафенетата, ресторантите, салоните за красота, хотелите, църквите и кинотеатрите.

Едновременно с поетапното сваляне на карантината в страната се увеличават глобите за неспазване на действащите ограничения. До днес нарушителите трябваше да платят 60 фунта стерлинги, сумата вече е 100 фунта стерлинги. Освен това за всяко следващо нарушение глобата ще се удвоява, докато стигне максимума от 3200 фунта.

Германия

Германия е една от страните, където заразените с COVID-19 са много (172 576), но смъртните случаи – малко (7 661). Броят на заразените започна да спада от втората половина на април. Затова Ангела Меркел обяви, че първата фаза на пандемията е премината. Затова на 6 май правителството взе решение за отхлабване на противоепидемичните мерки – в страната бяха отворени всички магазини. Разрешени бяха социалните контакти. Отворени бяха фризьорските салони, църквите, музеите, зоопарковете, училищата. През втората половина на май ще започне и футболният шампионат на Германия, но без зрители.

Регионалните власти получиха правото да връщат ограниченията, ако в някой окръг или град бъдат констатирани над 50 нови заразени на 100 хиляди души. Освен това местните власти сами ще преценяват кога да разрешат откриването на кафенетата и ресторантите. В Берлин това ще се случи на 15 май.  Не е ясно кога ще бъдат отворени границите.

САЩ

САЩ остават абсолютен лидер както по брой на заболели от коронавирус (1,3 млн.), така и по брой на смъртните случаи (80 хиляди). Всеки щат в страната сам определя какви противоепидемични мерки ще въвежда. В нито един от тях обаче ограниченията не са така строги, както в Испания или Великобритания, а в шест щата такива мерки изобщо няма.

Пикът на епидемията в САЩ още не е достигнат, но Тръмп вече обяви, че страната се готви за връщане към нормален живот. Причината е, че американците се отнасят изключително негативно към ограничителните мерки, като това се отнася както за обикновените хора, така и за собствениците на големи компании. Основанието за масовото недоволство е влошаващата се икономическа ситуация – безработицата скочи с 16%, което е максимумът за 80 години. Брутният вътрешен продукт на САЩ се намали с 4,8%.

Огромен брой хора излязоха на протести срещу въведените ограничителни мерки, а милиардерът Илон Мъск ги нарече фашистки. Той смята, че ефектът от карантината е спорен, но със сигурност тя убива икономиката.

Сподели във Facebook