Резултатите от изследване, публикувано в списание Neurology, установили, че какаото намалява риска от заболявания на сърдечносъдовата система и на мозъка. Учените доказали, че то съдържа полифенолни съединения (флавоноли), които оказват изключително позитивно въздействие върху състоянието на кръвоносните съдове.

Според експертите „какаото е богато на флавоноли, подобряващи нивото на азотните оксиди в кръвта, които отпускат и разширяват кръвоносните съдове и артерии и помагат на преминаващия през тях кръвоток“.

Учените доказаха още, че употребата на какао е свързана с понижено ниво на „лошия“ холестерол, намалява и възпаленията.

За да стигнат до тези изводи, експертите провели девет изследвания с участието на 157 809 души. Резултатите недвусмислено показали, че какаото в по-големи дози намалява риска от сърдечносъдови заболявания, както и смъртността от тях.

Що се отнася до мозъка, учените твърдят, че полифенолните съединения понижават опасността и от невродегенеративни заболявания, защото подобряват кръвоснабдяването.

Сподели във Facebook