Здраве

23 Февруари 2015

4109

Животът днес

Какво да използваме, за да не ни падат зъбните протези?

С напредването на възрастта се увеличават и проблемите на пациентите, свързани със загубата на няколко или всички зъби. На мнозина им се налага да носят зъбни протези, пише в профила си в CredoWeb д-р Таня Божкова, която е лекар по дентална медицина в Пловдив. 

Първоначалното привикване към новата, дори добре направена протеза е често дълъг и труден период за много от пациентите. Нужно е време за адаптиране и свикване с тях, тъй като ежедневното им носене в повечето случаи води до неудобства. Пациентите се оплакват от афти и рани в устата, лош дъх в резултат от задържането на храна под протезите, несигурност при хранене, говорене и смях, породена от чувството, че протезите ще паднат. Често това се явява причина за разочарование и отказ от носенето на зъбните протези, а последиците имат отражение върху общото здравословно състояние. Променя се видът на лицето, нарушават се нормалните храносмилане и говор, липсата на зъби се отразява и отрицателно на самочувствието на човек.

Решението е да се използват фиксиращи продукти. Най-разпространени са кремовете, които могат да се прилагат при суха или мокра повърхност на протезата. На пазара има и фиксиращи продукти под формата на пудра или фиксиращи подложки. Пудрата за фиксиране се употребява много лесно и удобно, като се поръсва върху мокрите повърхности на протезата. Фиксиращите подложки са предназначени за случаи, при които е напреднала атрофията на алвеоларния гребен и пациентите чувстват протезите си широки. Употребяват се ежедневно, като се залепят върху протезата.

За повече информация потърсете профила на д-р Таня Божкова на credoweb.bg

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 134