Здраве

9 Февруари 2020

Животът днес

Всички знаем, че на пълен стомах не бива да плуваме или да вършим тежка физическа работа. Според специалистите обаче има и други неща, които трябва да избягваме след хранене, за да не навредим на здравето си.

Употреба на плодове

Всеки лекар препоръчва на хората да включат в менюто си колкото може повече плодове и зеленчуци. Те обаче трябва да се употребяват между храненията, защото са по-полезни, ако се консумират на празен стомах. Веднага след хранене може да ограничат усвояването на полезните вещества и да предизвикат проблеми с храносмилането.

Спане

Всеки обича след обилни обяд или вечеря да поспи. Учените твърдят обаче, че това не бива да се прави в никакъв случай. След приема на храна започва процесът на нейното преработване, което става по-добре, когато тялото е във вертикално положение. Ако веднага след обяда или вечерята си легнете, рискувате да изпитате дискомфорт, да стигнете до метеоризъм или други проблеми с храносмилателния тракт.  

Пушене

Никотинът вреди на здравето по всяко време. Но пушенето след хранене не бива да се допуска. Цигареният дим заедно с храната попада в лигавицата на стомашно-чревния тракт и увеличава риска от сериозни проблеми в дългосрочна перспектива. Според специалистите една цигара, изпушена след хранене, се равнява на десет, изпушени наведнъж.

Отпускане на колана

Ако сте прекалили с храненето и бързате да отпуснете колана на панталона, направете го. Това обаче е сигнал, че сте преяли, което безспорно е много вредно. Консумирайте такива количества, които не принуждават колана да ви стяга.

Пиене на вода

Употребата на вода след хранене също е вреден навик. Тя разрежда стомашните сокове и ферменти, което затруднява процеса на храносмилане. Кафето и чаят също не се препоръчват, защото може да влошат усвояването на желязото от храната.

Сподели във Facebook