Здраве

19 Август 2019

credoweb bg

Слънчевите изгаряния са подредени в три степени по тежест. Най-лека е първа степен. Обикновено засегнатите участъци са леко зачервени, кожата е опъната е леко сърби. Във втора стерен червенината вече е сериозна, а сърбежът е преминал в болка. Признаците, че слънчевото изгаряне е трета степен е появата на мехури и рани по кожата. Това е сигнал, че нещата са сериозни и трябва да се потърси специализирана помощ, пише соицалната платформа за здравеопазване CredoWeb.

„Изгорял съм, но ще ми мине“ – това е реплика, с която много хора неглижират проблема, без да вземат никакви мерки и често се стига да усложнения.

Всичко за

слънчевото изгаряне

Съединителната тъкан отслабва и губи еластичността си, кожата става по-чувствителна и се образуват бръчки и петна. Особено чувствителни са лицето, очите, шията. Местата, които са пострадали от изгарянето се покриват с кафяви петна и всичко това предразполага към развитие на рак на кожата.

Появата на мехури вече означава, че роговият епител на кожата е увреден, което води до отлепване. Мехурите се пукат и се превръщат в открити рани, които са врата за проникване на инфекции в организма.

Дори при лекото слънчево изгаряне трябва да се вземат незабавни мерки:

Кликнете върху линка, за да прочетете в CredoWeb кои са мерките, които трябва да вземете следкато сте изгоряли на слънце

 

Сподели във Facebook