Здраве

30 Декември 2016

Животът днес

И двете напитки имат своите предимства, но ето какво трябва да очакваш, ако искаш да откажеш кафето:

По-бели зъби

Зъбите пожълтяват от кафето, затова ако искате да го спрете, очаквайте по-бяла и ослепителна усмивка, особено ако преминете на зелен чай.

Холестерол в норма

Филтрираното кафе премахва съставките кафестол, кахвеол и др., но нефилтрирането, като приготвеното с френска преса или еспресо, ги запазва. Тези съставки влияят на „лошия“ холестерол, което повишава риска от инсулт или удар. Ако замените кафето с чай, нивото на холестерола може да се подобри.

Главоболие

Съдейки по това, колко е чувствително тялото ни на промени в зависимост от количествата кофеин, които сме свикнали да приемаме, при отказването от кафето може да страдаме от главоболие известно време. След като тялото свикне с липсата на кофеин, главоболието ще изчезне.

Киселини в стомаха

Кафето събира мускулите между езофагуса и стомаха. След като това пространство се отвори, стомашните киселини могат да се повдигнат и да предизвикат киселинен рефлукс.

По-добър сън

Тъй като кафето съдържа повече кофеин от чая, той е вид стимулант, който те поддържа буден, а това може да повлияе и върху качеството на съня. Спреш ли го, има вероятност да спиш много по-добре отпреди.

Ако редовно пиеш повече от три или четири чаши кафе на ден, е възможно да претоварваш тялото си.

Повишен риск от диабет

Ред проучвания показват, че кафето предпазва от диабет тип 2, но все още учените не могат да кажат защо това е така. Някои от тях предполагат, че кафето повишава нивото на протеини, които носят в себе си сексуални хормони (тестостерон и естроген), което помага да се редуцира рискът от диабет тип 2. Други казват, че кофеинът завишава риска от инсулинова чувствителност.

Схващания в мускулите

Прекалено голямо количество кафе в системата може да накара тялото да абсорбира повече магнезий, което да доведе до крампи в мускулите и лош сън именно поради липсата на тази важна съставка.

Промени в настроението

Редица проучвания показват, че кафето действително подобрява настроението и намалява риска от депресия. Едно проучване на учени от университета Харвард установява, че при хора, които пият от 2 до 4 чаши кафе на ден, рискът от самоубийство е на половина по-малък отколкото при тези, които пият малко или почти никакво кафе.

Без риск от рак

Проучвания показват, че при пиещите кафе има по-малка вероятност да развият рак на дробовете и дебелото черво.

По-добра хидратацияВъпреки че кафето има слабилетен ефект, то помага на тялото да се хидратира.

 

Сподели във Facebook