Според учените фурмите са изключително полезни. Те са богати на витамини, микроелементи и други вещества, които имат здравословен ефект. Но какво ще се случи с организма на хората, ако всеки ден консумират фурми?

Ще се регулира храносмилането

Фурмите съдържат фибри, които са необходими за нормалната дейност на храносмилателната система. Те предотвратяват запека и пречистват червата.

Ще се подобри състоянието на костите

Учени са установили, че употребата на фурми укрепва костите, защото са богати на фосфор, магнезий, калий и други минерали. Те помагат в битката с остеопорозата и други заболявания на костите.

Ще се намали стресът

Във фурмите се съдържа витамин В6, който помага на организма да изработва серотонин и норадреналин. Тези хормони подобряват дейността на мозъка, избавят от стреса, депресията и тревожността.

Ще се повиши енергията

Благодарение на богатия си състав фурмите могат да осигурят на организма много енергия. Те са идеални за закуска. Това се дължи на съдържащите се в тях фруктоза и глюкоза. Освен това фурмите позволяват бързо възстановяване след физическо натоварване.

Ще се намали опасността от сърдечносъдови болести

Фурмите намаляват нивото на триглицериди и забавят окислителните процеси в организма, което помага на сърдечносъдовата система. Те съдържат и калий, затова тяхната употреба е добра профилактика срещу инсулт и високо кръвно налягане.

Ще се понижи рискът от рак на дебелото черво

Както вече споменахме, фурмите подобряват храносмилането. Те предпазват храносмилателната система от вредните бактерии и те не могат да попаднат в дебелото черво, което предпазва от рак.

Ще се облекчат алергиите

Сезонната алергия е истински проблем за много хора. Но ако хапват поне по три фурми на ден, може да намалят проявите ѝ, твърдят учените.

Ще се намали теглото

Фурмите са много полезни и за хората, които искат да отслабнат. Тези плодове съдържат фибри, които гарантират ситост за продължително време. Фурмите предотвратяват и рязкото покачване на глюкозата в кръвта, което може да предизвика силно чувство на глад. Те са богати и на антиоксиданти, които избавят организма от токсините и ускоряват обмяната на веществата.

Сподели във Facebook