Здраве

14 Януари 2010

1831

Животът днес

Калориите – масова психоза?

Всеизвестни са ползите от здравословното хранене – хубава фигура, отлично здраве, жизнен тонус, добро настроение. Все по-често обаче се питаме можем ли да се храним здравословно и това означава ли спазване на диета. В стремежа си да осигурим най-доброто за нашето тяло понякога стигаме до маниакалност. Така се ражда и болестта орторексия – стриктно спазване на определени диети, както и изключителна заинтересуваност към здравословното хранене. “Болестта е вид психическо разстройство, което, ако не се лекува навреме, може да доведе до тежки увреждания на организма”, е констатацията на д-р Лили Грудева, специалист по диететика в МБАЛ “Св. Марина” във Варна.

Дори и да не страдате от новата болест, знайте, че нежната половина от нашето човечество е по-докачлива на тема „калории”. Отличната фигура за една жена значи много, ето защо тя е готова на много саможертви. Съзнателно или не, жените изразходват средно 87 минути от своя ден мислейки, броейки или говорейки за калории. Проучване показва, че около 44 минути те мислят какви нискокалорични храни да си похапнат, а 20 минути бъбрят с колеги, близки или приятели за това какво точно са изяли или планират да изядат.

Девет минути пък нежният пол оползотворява, за да разгледа внимателно етикетите на различни храни и напитки. Всяка пета от анкетираните 4200 жени споделя, че натрапчивата фикс идея да брои калории дразни партньора й. Интересен е също и резултатът, че една трета от жените пропускат някое хранене през деня, за да си спестят калории за пиенето на алкохол вечерта.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 89