Калцият има огромно значение за поддържане на сърдечносъдовата и нервната система в добро състояние, за функциите на мускулите. Дневната потребност на организма от този елемент е около 1000 мг.

Специалистите обаче подчертават, че калцият може да се набави не само от млеката и сирената. Учените съставиха списък на други достъпни продукти, които могат да заредят организма ни с полезния елемент:   

  • Листни зеленчуци
  • Бял фасул
  • Консервирана сьомга
  • Сардини
  • Смокини
  • Бадеми
  • Ряпа
  • Сусам
  • Портокали
  • Морски водорасли
  • Сирене тофу
  • Кокоши яйца

Според специалистите важно е да знаем, че калцият се усвоява добре от организма само в присъствието на витамин D, а неговото количество зависи от физическата активност на хората. Освен това калцият може да намалее при недостатъчно белтъчини и прекалена употреба на животински мазнини. Прекаляването с този елемент също не се препоръчва, защото може да се стигне до учестено сърцебиене, болки в ставите и др.

Сподели във Facebook