Канелата e природен лек

Ароматната подправка повдига настроението и подмладява

Тина БОГОМИЛОВА

Канелата дарява здраве, хубост и сила. Векове наред е била добре пазена тайна на Изтока, но португалските търговци я пренесли от Цейлон в Европа. Търгувана е като стока за избрани личности, по-ценна и от златото.

Канелата е могъщ антиоксидант. Съдържа голямо количество етерични масла, канелен алдехид, смола, нишесте, евгенол и дъбилни вещества. Източник е на манган, диетични фибри, калций, цинк и желязо, витамините А, С, РР, В1 и В2. Ароматът й се дължи на съдържащото се в кората на дървото етерично масло.
Ароматната подправка е природен лек, тъй като има силно противовъзпалително и антибактериално действие. Подобрява кръвообращението и храносмилането, подсилва имунната система, помага при умора, депресия, главоболие, световъртеж, гадене, ускорява обмяната на веществата, понижава холестерола. Канелата намалява кръвната захар, но диабетиците трябва да внимават за хипогликемия. Подправката е илач при хипертония, бронхит и простудни заболявания, обилна менструация, проблеми със ставите. Използва се и за лечение на екземи, акне и инфекции.

Във високи дози обаче канелата може да учести дишането и сърцебиенето. Не се препоръчва за бременни и кърмачки.

Ароматната кора и вталява. Чаят чисти мазнините, но след изпиването му не бива да се хапва поне час. Комбинацията от мед и канела се сочи като един от най-успешните унищожители на мазнините. Канелата се залива с вряла вода и престоява половин час. Когато изстине, се добавя медът, за да се запазят ценните му свойства. Препоръчвана рецепта е чаша топла вода с една чаена лъжичка мед и половин канела. Пие се преди закуска и преди лягане.

Канелата разкрасява и подмладява. Тя е честа съставка в антиейджинг козметиката и домашните разхубавяващи маски. Но подправката винаги се смесва с нещо друго, защото може да зачерви, дори да изгори кожата. Преди да се нанесе маската, се прави проверка на китката, за да не се получи алергична реакция.

Бръчките се изглаждат със смес от мед и канела както за пиене, така и за нанасяне върху лицето. Маската успешно премахва акнето, тъй като канелата убива бактериите, а медът се справя със зачервяването и хидратира. Вълшебната комбинация ексфолира кожата и я прави по-гладка и сияйна.

Ако кожата е суха, канелата заедно с морска сол, зехтин и мед ще я хидратира и ще премахне мъртвите клетки. Друг вариант е да се смеси намачкан банан, по лъжичка канела и сметана и две-три капки лимонов сок.
Канелата присъства в много лосиони за тяло. Домашен ексфолиант се получава от по две лъжици канела, мед и кафява захар. Хомогенната смес се втрива нежно с кръгови движения по цялото тяло. Друг вариант е медът да се замени с ванилия. Скраб за дълбоко почистване на кожата на тялото се получава от чаша захар, половин чаша зехтин и супена лъжица канела. Канелата може да се поръси и във ваната заедно със сол, джинджифил и карамфил.

Етеричното масло от канела се използва за масажи, които затоплят и отпускат тялото. А мирисът на канелата в ароматерапията тонизира и повишава концентрацията.
В гланцовете за устни често се слага канела не само за аромат, но и за по-съблазнителен вид. Тънкост е навлажнените устни леко да се масажират с канела, за да изглеждат по-големи и плътни.

Антибактериалното действие на маслото от канела се използва за унищожаване на бактериите в устата и се добавя в дъвки, води за уста и пасти за зъби.
Канелата помага и на косата. Маска се приготвя от затоплен зехтин, супена лъжица мед и чаена канела. Получената смес се втрива добре в скалпа, ексфолира и подхранва корените. Косата блести, ако зехтинът се замени с яйчен жълтък.

Канелата ускорява растежа на косата. Необходими са по две супени лъжици кисело мляко и зехтин, по чаена лъжичка мед и канела плюс едно яйце. Маските с мед и канела обаче изсветляват косите.

Ароматната подправка може да се намери във формата на пръчици или на прах. Основните видове са оригиналната цейлонска Cinnamonum zeylanicum и по-лошата, касия – китайската канела Cinnamomun aromaticum. В България трудно се намира качествена, цейлонска канела, която обикновено се нарича и истинска. Ароматът на цейлонската е по-рафиниран и силен, а и кумаринът е много по-малко. Ако на етикета не пише Cinnamonum zeylanicum или че идва от Шри Ланка, най-вероятно канелата не е истинската, а касия. Точно заради вредния кумарин, който във високи дози е опасен за здравето, с китайската канела не бива да се прекалява.

Подправката се продава и като хранителна добавка под формата на капсули и таблетки, но трябва да се спазва дозировката на опаковката.
Канелата лекува, вталява и разкрасява, а ароматът й повдига настроението и гони мрачни мисли.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 106