Сезонът на къпините е кратък, затова специалистите съветват да внимаваме да не го пропуснем. Причината се крие в изключително здравословните предимства тези дребни и много вкусни плодове. Защо трябва да включим къпини в менюто си:

Те са незаменим източник на фибри

Чаша къпини съдържа около 60 калории и 8 грама фибри. Затова ще останете сити за дълго време. Богатите на фибри продукти са част от най-подходящата диета за хората, които искат да се избавят от излишните килограми, защото гонят глада.

Подобряват дейността на стомашно-чревния тракт

Тези плодове са полезни и за хората, които имат проблеми със стомаха или червата. Къпините са като пребиотиците. Те не се преработват в стомаха, а чак в дебелото черво, което подобрява неговата микрофлора.

Предпазват главния мозък

Ако употребявате къпини, може значително да подобрите дейността на мозъка си. Тези плодове са богати на антиоксиданти, които понижават възпалителните процеси, предпазват от проблеми с паметта и предотвратяват нарушения в координацията.

Зареждат с витамин С

Къпините съдържат витамин С. Достатъчно е да изядете една чаша от тях, за да покриете 50% от дневната потребност на организма си от този витамин. Той помага за нормалната работа на имунната система и подобрява вида на кожата.

Укрепват костите

В къпините има голямо количество и от витамин К. Той гарантира нормалното съсирване на кръвта. А благодарение на мангана, който съдържат, се усилва изработването на колаген, което помага на костите и ставите да останат здрави.

Нормализират нивото на захар в кръвта

Къпините се препоръчват на диабетиците, защото съдържат минимално количество захар, но са източник на фибри, което помага да се регулира нивото на глюкозата в кръвта и да се изработва инсулин.

Сподели във Facebook