Кератинът защитава косата

Тина БОГОМИЛОВА

Слънцето, сешоарът и машата увреждат косата. Но защитата й от всичко, което може да я съсипе, е гарантирана от силен протеин, наречен кератин.

Всеки косъм съдържа вода, липиди и минерали, но най-много кератин - около 90 %. Той се образува от кератиноцити - клетки, които съставляват голяма част от кожата, косата и ноктите.
Ако кератинът липсва, косата се превръща в слама, а ноктите се чупят.

Козметичната индустрия залага на тази съставка за лъскава и красива грива. Кератинът прониква дълбоко в структурата на косъма, подхранва и запълва порестите участъци. Подхранващите масла са бариера срещу цъфтящите връхчета, шампоаните са подходящи за всеки тип коса, придават мекота и блясък.

Течен кератин се продава под различни търговски марки. Той подобрява и ревитализира сухата и изтощена коса, възвръща естествения блясък и я прави лесна за разресване. Предлагат се възстановяващи маски, серуми с активатори, балсами. Кератинът се използва и в продукти, които възстановяват нокътната плочка на чупливи нокти.

Кератин се продава и като хранителна добавка. Обикновено е обогатен с витамини и минерали, препоръчва се за по-здрави коса, кожа и нокти.
Нашумялата кератинова терапия е предпочитана от къдравелките, които желаят права коса. Ефектът трае почти два месеца, а дъжд и влага не развалят прическата.

Изглаждането на къдриците може да се направи и в салона, и вкъщи.
Пазарът предлага различни продукти за домашна употреба, като принципът е като при боядисване у дома. Косата се измива и мазилото за изправяне се нанася равномерно. Престоява, колкото е посочено на опаковката, обикновено двайсетина минути. След това обаче не се отмива, а се изсушава напълно със сешоар и после се минава с преса. Косата не се мие около три дни, а после трябва да се използва шампоан без натриев сулфат.

Кератиновата терапия не пречи на боядисването, стилисти дори препоръчват да се прави непосредствено след него, за да се запечата за по-дълго боята.
Домашните терапии са по-евтини, но обикновено ефектът е по-малък от тези в салоните.

Най-нашумялото изправяне във фризьорската индустрия е бразилското.
Измислено е в латиноамериканската страна преди по-малко от десетина години, но кератинът не е бразилски, а се извлича от чистата вълна на новозеландски овце. Той е предназначен за възстановяване, защита и дълготрайно изправяне на косата.
Първата холивудска звезда, популяризирала бразилското изправяне, е Дженифър Анистън. Последват я Никол Ричи, Бионсе, Линдзи Лоън... Всички те укротяват чупливите си коси с бразилски кератин. А в Щатите той дори се нарича вече „течна коса”.

Стилистът измива косата със специален безсулфатен шампоан. Докато косата е още влажна, отделните кичури се намазват с бразилския кератин, но не и скалпа. Продуктът е лепкав и прилича на мед. След това близо час косата се издухва със сешоар. Накрая се изправя с класическа преса с температура около 200 градуса.

Бразилският кератин е като бариера за слънчевите лъчи, студ, вятър, морска или хлорирана вода.
А прическата стои непокътната около 2 месеца.
Бразилското изправяне не е евтина процедура. Освен почти трите часа във фризьорския салон, портмонето може да олекне с между 150 и 500 лева. Цената зависи от дължината и гъстотата на косата, а на много места се калкулира според количеството изразходван продукт. Кризата обаче свали цените на латиноамериканското изправяне и има промоции и за по-малко от 50 лева, дори за двайсетачка. Друг е въпросът доколко е качествено.

Някои продукти съдържат много формалдехид, който е вреден най-вече за стилистите. Формалдехидните пари имат дразнещ мирис, понякога предизвикват затруднения в дишането, сърбеж, сълзене на очите. Това е причината след първоначалния бум по света да се появят негативни отзиви и от пазара да се изтеглят продукти с над 10% формалдехид. Сега продуктите на реномираните марки не съдържат повече от 2%.

Дерматолозите предупреждават, че бразилската терапия е опасна при заболявания на скалпа
като себорея, псориазис и други кожни проблеми.
Кератинът се използва още за удължаване и сгъстяване на косата. Кичури коса със специални кератинови капсули се закрепват здраво към основата на естествен кичур коса. Това става със специални фризьорски пистолети за горещо лепило или нагрети до определена температура клещи. Твърдите кератинови участъци на кичурите се стопяват и буквално се залепват за естествената коса. Трайността е от 2 до 4 месеца, но след това фризьорът пак трябва да преподреди косата, тъй като кичурите се смъкват с израстването й. Пазарът предлага различни цветове, дължини и брой кичури. Цената обаче е най-малко стотачка.

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 107