Здраве

28 Октомври 2014

3675

Животът днес

Кестените разкрасяват и лекуват

Тина БОГОМИЛОВА

Още прабългарите вярвали, че кестените чистят отрицателни енергии, и ги редели около одъра. Лечителят Петър Димков пък ги наричал удивителни акумулатори на слънце, енергия и живот. Мнозина, като подритнат кестен в парка, го слагат в джоба да пази от лоша енергия.

Кафявите ядливи ядки са доказан лек срещу есенна умора.
Богати са на витамин C, съдържат и витамините А, B1, B2 и РР. В кестените има куп минерали, чиято липса ни прави уморени и отпаднали - калий, фосфор, магнезий, калций, цинк, натрий, желязо, както и микроелементите мед, флуор, силиций. В тях се съдържа много лецитин, който е важен за паметта, предпазва сърцето, улеснява метаболизма и помага при стрес. Вкусните ядки помагат за здрави кости и нерви, народната медицина ги препоръчва при анемия и подагра. Кестенът обаче не е подходяща храна при диабет.

Те са лековити хапки в късната есен, когато имунната система е отслабнала.
С кестени се правят пюрета, пълнеж на птици, гарнитура към печено месо, торти, сладкиши, дори и бонбони. Както в миналото, така и днес се приготвя хляб от кестени, който е популярен в диетичното хранене.
Кестените могат да се ядат печени, варени, на пара, на барбекю, приготвени във фурната, както и под формата на каши и пюрета. Комбинират се със зеленчуци, гъби, месо, сметана и дори шоколад.

Лечебните свойства на дивия кестен също са познати от векове.
Дивите кестени, наричани още конски, не се ядат, защото са отровни. Но въпреки това се препоръчват за здраве и разкрасяване. Те съдържат много въглехидрати, белтъци, мазнини, гликозиди, сапонини, дъбилни вещества, смоли, витамини С и В група, калий, фосфор, магнезий, калций, натрий и желязо, мед, флуор, силиций.

Действат противовъзпалително, противотемпературно и обезболяващо. Употребяват се във вид на запарка при кашлица и хрема. Имат запичащ и дезинфекционен ефект и се препоръчват при диария. В народната медицина се предлагат за лечение на магарешка кашлица, маточни кръвотечения, подагра, ревматизъм, ишиас.
Дивият кестен влиза в състава на много фармацевтични препарати с противоварикозно и противохемороидно действие. Екстрактът е силен естествен аналгетик и мощно противовъзпалително средство. Въздейства ефективно след травми, премахва отоци, подобрява кръвообращението.

Според Димков кестените оказват благотворно влияние мърху мускулите, ставите, сухожилията и нервната система, а и сегашните билкари ги наричат естествени успокоителни. Пет-шест кестена под възглавницата помагат за здрав и спокоен сън, три в джоба спасяват от болки в ставите.
Самолечението с див кестен обаче крие рискове въпреки многобройните публикувани рецепти за отвари и тинктури. В по-големи дози билката е отровна, затова е добре илачите да се купуват от аптеките по лекарско предписание.

Дивият кестен е често срещана съставка в много козметични маски, кремове и лосиони за хубава кожа и коса. Екстрактът от конски кестен възстановява отпуснатата, суха и чувствителна кожа. Прави я по-здрава, по-стегната и по-млада, изсветлява тъмните кръгове под очите, предпазва от зачервяване и разширени пори. Дивият кестен потиска ензимите, разграждащи еластиновите нишки и хиалуроновата киселина и така се бори със стареенето. За да са резултатни, маските с кестени трябва да се правят през ден, а лосионите – всекидневно в продължение на поне две седмици. За поддържане на кожата се правят и маски с кестеново брашно от диетичните магазини.

Лосион за укрепване на капилярите се прави, като по една шепа сладки и диви кестени се нарязват и се заливат със спирт. Сместа се държи на тъмно и хладно място три седмици, прецежда се и се разрежда с розова вода. Лицето се обтрива сутрин и вечер с памучен тампон, напоен в този лосион.
Кестеновият екстракт се използва и като съставка на кремове против слънчево изгаряне. Успешно се бори и с целулита, защото дивият кестен подобрява микроциркулацията на кожата.

Козметиката с див кестен защитава косата, придава й блясък и плътност, подобрява кръвоснабдяването на скалпа.
Екстрактът може да се намери в много козметични кремове за крака, тъй като ревитализира стъпалата и мускулатурата.
А освен че разкрасяват и лекуват, носени близо до тялото, малките вълшебни ядки дават енергия и самочувствие.



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 120