Кивито е не само вкусно, но и пълно с полезни вещества, а положителният му ефект върху човешкия организъм продължава да изумява учените. Този плод съдържа много витамини, въглехидрати, белтъчини, микроелементи и фибри. По много показатели той е рекордьор сред другите плодове.

Помага на сърцето и артериите

Според експертите кивито е един от най-ефективните разредители на кръвта, което съществено намалява риска от образуване на съсиреци, намалява нивото на триглицеридите и помага на кръвообращението. Това гарантира доброто състояние на сърцето и на артериите. Ползата на кивито за сърдечносъдовата система беше категорично доказана от норвежки учени от университета в Осло.

Укрепва имунната система

Кивито съдържа голяма доза витамин С, който действа като силен антиоксидант, укрепващ имунитета. В този плод има почти два пъти повече витамин С от портокалите, които често се препоръчват като най-добрия източник на този витамин. Кивито е богато и на фолиева киселина, който предпазва организма от инфекции, участвайки в производството на червените и бели кръвни телца.

Повишава енергията

Установено е, че ферментите, съдържащи се в кивито, подобряват метаболизма и помагат на невротрансмитерите да увеличат енергията.

Подобрява храносмилането

Както повечето плодове и зеленчуци така и кивито съдържа голямо количество целулоза, която има огромно значение за храносмилането. Само две кивита на ден обезпечават организма ни с 4,2 грама фибри. Установено е, още, че този плод се бори успешно със запека.

Гарантира добър сън

Кивито е естествено сънотворно. Изследване доказало, че употребата на две кивита преди лягане намалява бодърстването и помага за бързото заспиване.

Сподели във Facebook