Периодът на полуразпад на кофеина в организма на човека е около 4-6 часа, затова не бива да се учудваме, ако изпитото през деня кафе ни пречи да заспим. До този извод стигнаха експерти от Агенцията по храните и лекарствата на САЩ.

След употребата на кафе са необходими 15-45 минути, за да се почувства ободряващият ефект. На кофеина обаче е необходимо доста повече време за пълното му разграждане, предупреждават учените. Около шест часа след употребата му половината от него остава в кръвта.

„В организма на всеки, който пие 100 мг кофеин в 10 ч. сутринта, в 10 ч. вечерта ще има около 25 г активен кофеин. Ако кафето е изпито в 16.00 ч, то след шест часа в кръвта ще се съдържат 50 мг кофеин, което е повече отколкото в енергийните напитки“, съобщават специалистите.

Те напомнят, че хората реагират по различен начин на кофеина. На чувствителността към него и на това колко бързо организмът им ще го разгради влияят възрастта (при по-възрастните ефектът е по-силен) и честотата на употребата му (при редовна употреба организмът привиква към кофеина). При някои хора кафето изобщо не пречи на заспиването. Но ако не сте от тях, експертите препоръчват последната чаша кафе да се изпие поне 8-10 часа преди лягане.

Сподели във Facebook