Здраве

11 Август 2017

credoweb bg

Климаксът се дели на три етапа – пременопауза, менопауза и постменопауза, обяснява в профила си в социалната платформа за здравеопазване д-р Атанас Стоянов. Целият този период може да обхване 10 – 15 години от живота на жената. Основният етап е менопаузата – отсъствие на менструалното кървене – една година след последната менструация. Възрастта, в която настъпва този период от живота на жената, обичайно е около 50 – 52 години. След този етап настъпва постменопаузата.

Какво е климакс и кога е нормално да са първите му признаци

Климаксът се свързва с изчерпване функцията на яйчниците – както фертилна (т.е. не се образуват яйцеклетки), така и хормонална недостатъчност. Най-важните хормони са естрогените и прогестерона. При недостатъчни нива на естрогените жените изпитват в началото т.нар. психовегетативни оплаквания – горещи вълни, изпотяване, безсъние, раздразнителност. В този период жените почти нямат менструация - тя е оскъдна и нередовна, прескачаща месеци.

Още за менопаузата - как да я отложим, облекчим, как да се храним, спортуваме

Естрогените започват да намаляват около 49 – 51 годишна възраст. Функцията на яйчниците е нарушена обаче доста по-рано. Още около и след 40 – 45 годишна възраст, менструалните цикли са ановулаторни (жената няма овулация) и с това се свързва рядката възможност от забременяване след 45 години, а дори и по-рано. Поради липсата на овулация в яйчника не се образува т.нар. жълто тяло, представляващо жлеза, която произвежда хормона прогестерон, нужен на маточната лигавица да бъде подготвена за забременяване – да приеме, задържи и изхрани ембрион. Ако забременяване не настъпи, то тази жлеза намалява и отмира  (производството на прогестерон спира). Следва процеса на менструално кървене с излющване на подготвената лигавица.  Ако е настъпило забременяване, жълтото тяло се развива в активна жлеза и до третия месец на бременността излъчва много по-големи дози от хормона прогестерон (хормон на бременността).

Пременопауза - кога настъпва и какво се случва

Преклимаксът (пременопауза) е периодът преди последния менструален цикъл като неговата продължителност може да бъде 5 – 10 години. Няма овулация – няма жълто тяло, няма достатъчно прогестерон в тялото й, естрогените са налице, но те са небалансирани. Яйчниците изработват нормални нива на естрогена и затова жената няма климактерични оплаквания,  но дискретният или не дотам дискретен преход се дължи основно на ниския или липсващ прогестерон

По време на пременопаузата промените са:

Нередовна менструация – месечният цикъл прескача, в началото с няколко дни, а впоследствие и до 1 – 2 месеца. Последващото кървене не е типичната менструация – нарича се генитално кървене (пременопаузална менструация).

Пременопаузалните менструации – характерно за тях е, че те са по-обилни и по-продължителни. Зачестяват и пременструалните оплаквания - главоболие, подуване и болки на гърдите и корема, раздразнителност и нервност. Това се дължи отново на ниските нива на прогестерон и на небалансираните, но нормални естрогенови нива. Те водят до задържане на течност в тялото. Със започване на менструалния цикъл тези оплаквания отшумяват. Прогестеронът има седативен, спазмолитичен ефект и някои от оплакванията на жените в този период се дължат именно на неговата недостатъчност. Съответното лечение с прогестерон ще спомогне за по-бързо отшумяване на проблемите – нервност, подуване, главоболие. Други важни моменти в този период са отново свързани с небалансираните естрогенни нива.

Тъканите и органите, които са чувствителни към естрогена са :

  • Млечните жлези, с което се свързват и болката и напрежението в гърдите; мастопатиите – фиброзни, кистозни и аденози; рак на гърдата.
  • Матката – маточната лигавица (ендометриум) и маточните стени (мускулатура). Маточните стени са с риск от образуване на миомни възли (миоматоза); сарком на матката – злокачествен тумор. Характерни са по-обилни и продължителни менструации – белег за преглед и уточняване. 
  • Рискът от промени в маточната лигавица (ендометриум) са при следните случаи : а) хиперплазия – удебеляване на лигавицата, общо за цялата кухина; б) полипоза – образуване на ендометриални полипи; в) полипи на маточната шийка.
  • Яйчниците също изпитват промени в този период, поради липса на овулация – в тях се появяват т.нар. фоликуларни, ретенционни кисти – задържан, неспукан фоликул или т.нар. кисти на жълтото тяло.

Прочетете още какво съветва д-р Атанас Стоянов - какви прегледи трябва да си направи всяка жена, която е в този период от живота си>>>

Сподели във Facebook