Кога трябва да започне грижата за зъбите?

Темата е публикувана в Credoweb от Дентално студио „Артиста”

Грижа за устната кухина при кърмачета

Грижата за хигиената на устната кухина започва още преди появата на първото зъбче. Детето се храни предимно с млечна храна и рефлексът, който се развива след това за самопочистване на устата, все още липсва. По повърхностите в устата остават хранителни остатъци и биофилм, който подкиселява средата и тогава е много лесно бебето да развие кандида или по-известна като млечница. Затова измийте ръцете си добре, разредете 3% кислородна вода с обикновена вода 1:1, навийте парченце марля на пръста си и потопете в разтвора, след което внимателно обтрийте повърхностите в устата. Това ще почисти остатъците от храна и вашето малко сладурче вече е готово за лягане. След пробива на първото зъбче почиствайте повърхностите по същия начин. В този период паста и четка не се препоръчват. В края на първата годинка вече може да заведете детето на консултация с лекар по дентална медицина!

Грижа за зъбите през ранна детска възраст (1 - 3 години)
След първата годинка може да помислите за първата четка и паста на детето. На тази възраст обаче децата все още не могат да изплюват, затова е добре да купите паста без съдържание на флуор. Следва тежката задача да превърнете миенето на зъбите в игра. Малките съкровища не са много сръчни, така че ще трябва много помощ от ваша страна. За да ви е по-лесно, сложете детето в скута си с лице към вас. С кръгови движения и без много натиск преминете по всички повърхности на зъбките. Може и да не е лесно в началото, но не се отказвайте, така ще си спестите доста неприятности в бъдеще!

Грижа за зъбите в предучилищна възраст (3 - 6 години)
Децата вече са доста по-сръчни и стават много самостоятелни, но вашата помощ все още е нужна. Може да оставите детето само да си измие зъбките, а след това да видите резултата и да нанесете нужните корекции. Най-лесно би било детето да е с лице към огледалото, а вие зад него, така то ще види какво му показвате. Хубаво е сутрин или вечер да миете зъбите си заедно с вашето дете. На тази възраст децата обожават да копират по-възрастните. Ако имате по-голямо дете, помолете го да мие зъбите си с по-малкото - ефектът е поразително бърз. След 3-годишна възраст вече може да започне ползването на конци за зъби и паста с флуор. Количеството паста да е максимум колкото грахово зърно, за да не се образува много пяна в устата на детето.

Още по темата ще намерите в профила на Дентално студио „Артиста” в Credoweb. Там можете да поставяте и вашите въпроси!

 

 



 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 109