Храненето е неизменна част от терапията на повечето заболявания. Има храни, чието включване или изключване от хранителния режим, може да се отрази съществено на развитието на заболяването и неговата симптоматика. Това с пълна сила важи и за сезонния алергичен ринит – сенната хрема.

Редица храни, сочени за здравословни, може да направят състоянието на хората със сенна хрема още по-тежко и да задълбочат симптомите, твърдят алерголози.

Този проблем е особено валиден за алергичните към прашец от бреза – появява се сърбеж и/или подуване на устните или езика от ябълки, круши, череши, кайсии, сливи, праскови, киви, картофи, моркови, целина, лешници, бадеми, орехи, фъстъци и соя.

Това е, защото протеин, който се съдържа в цветния прашец, наподобява протеините в тези храни, поясняват учените. 

Когато се консумират изброените продукти, тялото първоначално отчита навлизането на прашец от бреза в организма и реагира. 

Отокът на устата е познат като синдром на устната/орална алергия.

Това поленно-свързана хранителна алергия, която се проявява заради протеините, срещани в някои пресни плодове и зеленчуци, подобни на тези, които са доказан активен алерген. Обикновено кръстосаната реакция на организма отшумява за час-два, но не бива да бъде подценявана и е добре да се потърси консултация със специалист и да се ограничи приема на храните-активатори на реакцията.

Алергичните към тревни полени може да изпитват странични ефекти от домати, пъпеш, пшеница, ечемик, ръж, овес и соя.

По възможност тези храни трябва да бъдат премахнати от менюто, а при невъзможност - намалени до минимум. Пчелният мед също не е препоръчителен, тъй като понякога в него попадат полени.

Алкохолът е противопоказен, защото не само ще влоши симптомите,

но и ще повиши чувствителността към дразнителите. Това е особено важно за хора, които провеждат антихистаминова терапия - те не трябва да консумират спиртни напитки. Добре е при алергичен ринит да се ограничи и приемът на ферментирали плодове във вид на вина, ракии и сайдери. Бирата също се нарежда до напитките, които трябва да бъдат ограничени в периода на пролетните алергии.

Не е доказано, че билковите чайове дразнят, но е по-добре употребата им да бъде намалена. Полезен е чаят от шипка, тъй като шипката е много богата на витамин С.

Съвет на специалистите: Ако установите, че дадена храна обостря алергията ви, в случая - сенната хрема, пробвайте да я приготвите по друг начин. Полените не са устойчиви на температурна обработка и може да се окаже, че имате проблем само със суровите форми.

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето и интерактивна комуникация. В нея може да намерите всичко за сенната хрема.

Сподели във Facebook