Преработеното месо, пестицидите и изкуствените хранителни добавки мога да предизвикат рак, твърди британското издание Which?, което се е специализирало в публикации за качеството на стоките и услугите.

Според експертите на първо място сред най-опасните продукти е преработеното червено месо. То повишава риска от появата на злокачествени заболявания в стомашно-чревния тракт, защото съдържа много канцерогенни вещества. Данни на Световната здравна организация сочат, че само две парченца шунка или бекон на ден увеличават опасността от рак с 20%.

Рискът от онкологични заболявания е много висок и при употребата на пестициди, хранителни добавки и изкуствени подсладители. Науката все още не е доказала категорично връзката им с тежките заболявания, но Международната агенция по изучаване на рака твърди, че употребата им е опасна и трябва да се избягва.

Учените за пореден път предупреждават за рисковете от пушенето и пиенето. Изследвания са доказали, че цигарите увеличават риска от появата на 15 вида онкологични заболявания, а алкохолът е виновен за 3% от всички здравословни проблеми.

Британските експерти съветват, ако искаме да се предпазим от опасните заболявания, да ядем продукти, съдържащи фибри, минерали и антиоксиданти като домати, зелен чай, броколи, куркума, нар. Те могат да обезвреждат канцерогенните вещества.

Сподели във Facebook