Хората, които страдат от диабет трябва да се придържат към определен начин на хранене, включващ и плодове. Но е важно да се знае, кои точно, защото много от тях съдържат прекалено много захар.

Кои плодове специалистите препоръчват на пациентите с диабет:

Нар

Нарът се препоръчва за диабетици, защото понижава риска от сърдечносъдови болести, особено при възрастните хора. Този плод съдържа много антиоксиданти, които предпазват вътрешната обвивка на кръвоносните съдове от уврежданията, които могат да нанесат свободните радикали.

Круши

Ниският гликемичен индекс на тези плодове ги прави идеални за диабетици. Крушите са богати на магнезий, желязо, калий, калций, холин, ретинол, бета каротин и витамините С, Е и К. Всичко това е много важно за хората с диабет.

Праскови

Те съдържат много фибри, калий, витамините А и С. Освен това гликемичният им индекс не е особено висок – 28-56 при допустима норма от 55.

Пъпеши

Според някои изследвания пъпешите са много полезни за диабетиците, защото съдържат голямо количество калий, а това позволява да се понижи кръвното налягане и намалява риска от сърдечносъдови заболявания. В тези плодове има много витамин С и бета каротин.

Ябълки

Те са изключително богати на пектин и фибри. Пектинът е много важен за диабетиците, защото държи под контрол нивото на захар в кръвта. В ябълките се съдържа и кверцетин, с чиято помощ се стимулира изработването на инсулин.

Банани

В тези плодове ще открием много калий и магнезий, които са полезни за сърцето и нормализират кръвното налягане. Бананите също така утоляват глада.

Манго

В мангото има голямо количество полезни вещества – витамините С и А, фолиева киселина и др. А това може да подобри състоянието на диабетиците.

Киви

Известно е, че витамин С и калият, които се съдържат в кивито, подобряват работата на имунната и сърдечносъдова система. Кивито е особено полезно за пациентите с диабет тип 2.

Авокадо

Още един плод, който е идеален за диабетици. Причината е в съдържащите се в него полиненаситени мазнини, които имат противовъзпалителен ефект. В авокадото почти няма захар, което го прави полезно не само за диабетици, а и за всички, които искат да отслабнат.

Портокали

Тези плодове могат да покрият дневната норма на витамин С. Портокалите имат нисък гликемичен индекс, ниска калоричност, което позволява на диабетиците да ги консумират в неограничени количества.

Грейпфрут

В грейпфрутите също има много витамин С. Те могат да нормализират нивото на захар в кръвта, затова се препоръчват на диабетици.

Сподели във Facebook