Здраве

2 Февруари 2021

Животът днес

Високият холестерол често е резултат от неправилно хранене и нездравословен начин на живот. Учени установиха кои продукти на закуска могат да понижат неговото ниво и да предотвратят риска от инфаркт и инсулт.

Портокалов сок

Резултатите от проведен наскоро експеримент показаха, че редовната употреба на портокалов сок на закуска може да намали лошия холестерол. За да стигнат до този извод, учените изследвали 103 мъже и 26 жени на възраст от 18 до 66 години. Всички те работели в предприятие за производство на портокалов сок и имали ежедневен безплатен достъп до тази напитка. 41% от участниците в експеримента употребявали по две чаши всеки ден в продължение на една година, а 59% изобщо не посягали към портокаловия сок. Оказало се, че нивото на холестерола при хората, които пили редовно този сок, било значително по-ниско в сравнение с другите участници в изследването. Освен това учените съобщиха, че портокаловият сок помага да се контролира кръвното налягане при възрастните хора.

Авокадо

Авокадото е богато на различни полезни вещества, включително на витамин Е, калий, ниацин и разтворими фибри. Учени доказаха, че благодарение на присъствието на мононенаситени мастни киселини авокадото може и да понижи нивото на холестерола, затова препоръката е хората да го включат в закуската си.

Сподели във Facebook